Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Bývalý pápež Benedikt požiadal o odpustenie v kauze sexuálneho zneužívania

Pápež Benedikt XVI.
Pápež Benedikt XVI. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Bývalý pápež Benedikt XVI. dnes požiadal o odpustenie v súvislosti s kauzou sexuálneho zneužívania duchovnými v čase, keď stál na čele mníchovského arcibiskupstva. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej však nepriznal žiadne osobné alebo konkrétne previnenie. Duchovný reagoval na nedávnu správu, podľa ktorej ešte ako kardinál Joseph Ratzinger pochybil v štyroch prípadoch sexuálneho obťažovania.

"V katolíckej cirkvi som mal veľkú zodpovednosť. O to väčší je môj zármutok kvôli zneužívaniu a chybám, ku ktorým došlo na týchto miestach počas môjho mandátu," uviedol deväťdesiatdeväťročný emeritný pápež v liste, ktorý dnes zverejnil Vatikán. Spomenul pritom svoje stretnutia s obeťami sexuálneho zneužívania v čase, keď zastával úrad pápeža. "Rovnako ako pri týchto stretnutiach môžem znova jedine vyjadriť pred obeťami sexuálneho zneužívania svoje hlboké zahanbenie, veľkú bolesť a úprimnú prosbu o odpustenie," napísal. 

Emeritný pápež Benedikt XVI. v liste žiada o odpustenie v kauze sexuálneho zneužívania (Zdroj: profimedia.sk)

Nemecká katolícka cirkev pred časom poverila tamojšiu právnu firmu, aby preverila, ako sa v mníchovskej arcidiecéze v rokoch 1945 až 2019 postupovalo v prípadoch obvinenia zo sexuálneho zneužívania. Ratzinger stál na čele arcidiecézy v rokoch 1977 až 1982.

Správa bola zverejnená v januári. Autori v nej uvádzajú, že Ratzinger v čase svojho pôsobenia vo funkcii riešil štyri prípady zneužívania, a obviňujú ho z pochybenia, pretože neobmedzil službu kňazov ani potom, čo boli odsúdení za trestné činy. Správa tiež nachádza pochybenie u jeho predchodcu a nástupcu a odhaduje, že v priebehu niekoľkých desaťročí zažilo zneužívanie najmenej 497 obetí a dopustilo sa ho najmenej 235 podozrivých.

Právnici bývalého pápeža dospeli k jasnému záveru

Vatikán teraz tiež zverejnil odpoveď právnikov bývalého pápeža, ktorí podľa agentúry AP dospeli k rezolútnemu záveru: "Ako arcibiskup sa kardinál Ratzinger nepodieľal na žiadnom krytí prípadov zneužívania." Zároveň skritizovali autorov správy, že zle interpretovali informácie, ktoré im predtým poskytli.

Vatikán nedlho po zverejnení správy advokátskej kancelárie obhajoval Benediktovu prácu a pripomenul, že bol prvým pápežom, ktorý sa stretol s obeťami zneužívania alebo okrem iného vydal prísne pravidlá pre potrestanie kňazov, ktorí znásilňovali deti, podotkla AP.

Ratzinger sa stal kardinálom v roku 1977. Od roku 1981 viedol vplyvnú vatikánsku Kongregáciu pre náuku viery. Od roku 2005 stál na čele katolíckej cirkvi ako pápež Benedikt XVI. Vo februári 2013 na svoj post rezignoval, čo bol bezprecedentný krok v histórii katolíckej cirkvi. Odvtedy žije ako emeritný pápež vo Vatikáne.

Viac o téme: Sexuálne zneužívanieOdpusteniePápež Benedikt XVI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu