Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovské protesty v zámorí! VIDEO Kamionisti sa vzbúrili proti povinnému očkovaniu, chcú rezignáciu premiéra

Cesty boli v Ottawe zablokované celý týždeň. Zobraziť galériu (2)
Cesty boli v Ottawe zablokované celý týždeň. (Zdroj: YouTube/Global News)

OTTAWA - Do hlavného mesta Kanady dorazil počas víkendu konvoj nákladných áut. Vodiči kamiónov protestovali proti vláde premiéra Justina Trudeaua, ktorá podľa nich nevynakladá dostatok síl na boj proti koronavírusu. Kamióny boli na cestách odstavené celý minulý týždeň.

Kamionisti nesúhlasia s nariadením vlády, ktoré hovorí o povinnom očkovaní pre dopravcov v prípade ak cestujú medzi Kanadou a Spojenými štátmi. Rovnaké opatrenia zaviedli aj v USA. Na proteste v Ottawe bolo prítomných tisíce ľudí. Niektorí parkovali pri Národnom vojenskom pamätníku, iní tancovali pri Hrobe neznámeho vojaka. Náčelník štábu obrany kanadských síl Wayne Eyre uviedol, že ho takéto chovanie znechutilo. 

Kvôli tzv. "Konvoju slobody" sa polícia v hlavnom meste Kanady pripravila na možné rozpútanie násilia v uliciach. Obyvateľov Ottawy vyzvala, aby sa vyhýbali centru mesta. Premiér Trudeau sa vyjadril, že "táto malá skupina Kanaďanov, ktorá spôsobuje problémy v hlavnom meste, nezastupuje celý kanadský ľud". 

Kanadský premiér Justin Trudeau
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Justin Tang/The Canadian Press via AP)

Kanadský zväz kamiónovej dopravy uviedol, že mnoho protestujúcich v tomto sektore ani nepracuje a pripomenul, že väčšina vodičov bola zaočkovaná. Organizátori zhromaždenia v Ottawe vyzývali k zrušeniu všetkých protipandemických opatrení, niektorí dokonca volali požadovali odstúpenie Trudeaua. Podľa údajov kanadskej vlády je proti covidu plne zaočkovaných takmer 78 percent obyvateľstva. 

Viac o téme: OpatreniaProtestKanadaKoronavírusOttawa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu