Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Desať členov Moslimského bratstva v Egypte odsúdili na smrť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

KÁHIRA - Súd v Egypte v nedeľu udelil trest smrti desiatim členom zakázanej organizácie Moslimské bratstvo, ktorých uznal za vinných z prejavov násilia voči príslušníkom bezpečnostných zložiek v roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje z prostredia súdu.

Tento rozsudok musí ešte odobriť veľký mufti - najvyššia islamská právna autorita v štáte - predtým, ako ho súd potvrdí na pojednávaní 19. júna. Deviati z odsúdených mužov boli zadržiavaní; jedného odsúdili v jeho neprítomnosti. Čelili obvineniam z viacerých prípadov násilia voči polícii v roku 2015. V tomto období sa v Egypte odohralo viacero útokov namiereným proti bezpečnostným zložkám, pripomína AFP.

Hnutie bolo úradne zakázané

Hnutie Moslimské bratstvo bolo v Egypte úradne zakázané a označené za teroristickú organizáciu roku 2013 po tom, ako bol počas demonštrácií zosadený prezident Muhammad Mursí. Členovia a stúpenci hnutia sú odvtedy vystavení tvrdým zásahom egyptských úradov. Mursí, ktorý bol tiež členom Moslimského bratstva, zomrel v roku 2019 po tom, ako skolaboval počas súdneho pojednávania.

Trest smrti pre odsúdených z radov civilného obyvateľstva v Egypte vykonávajú obesením. Táto krajina minulý rok podľa známych údajov zaznamenala tretí najvyšší počet popráv po Číne a Iráne, píše AFP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Amnesty International (AI).

Viac o téme: Trest smrtiMoslimské bratstvoSúd Egypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu