Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Boje s džihádistami v okolí väznice v Sýrii si už vyžiadali najmenej 332 obetí

Boje po útoku na väznicu v Sýrii Zobraziť galériu (3)
Boje po útoku na väznicu v Sýrii (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

DAMASK - Na najmenej 332 stúpol počet obetí viac než týždeň trvajúcich potýčok medzi militantmi z džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) a kurdskými jednotkami v Sýrii, uviedlo v nedeľu Sýrske pozorovacie centrum pre ľudské práva (SOHR). Informovala o tom agentúra DPA.

Sýrski Kurdi podporovaní Spojenými štátmi v stredu uviedli, že opätovne ovládli väznicu, na ktorú džihádisti zaútočili ešte 20. januára v sýrskom meste Hasaka na severovýchode krajiny. Cieľom džihádistov bolo oslobodenie väznených spolubojovníkov a stúpencov.

Boje po útoku na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad, File)

Útok na väznicu spravovanú kurdskými Sýrskymi demokratickými silami (SDF) viedol k prudkým potýčkam, píše DPA. Odvtedy zahynulo najmenej 332 ľudí, potvrdilo SOHR. Medzi obeťami je podľa neho 246 príslušníkov IS, 79 kurdských vojakov a sedem civilistov. Počet obetí však môže ďalej rásť, pretože desiatky ľudí utrpeli závažné zranenia a ďalší sú naďalej nezvestní. Vzbura militantov vo vnútri väznice sa skončila, stále však prebiehajú operácie vo vnútri danej lokality i mimo nej, povedal riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán. Podľa pozorovacieho centra bol útok na väznicu najhorším útokom zo strany IS v Sýrii za uplynulé takmer tri roky, píše DPA.

Boje s džihádistami v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

Podľa kurdských médií bolo v poslednom období v spomínanom zariadení väznených zhruba 5000 prívržencov Islamského štátu. Hoci boli teroristické milície v Sýrii vojensky porazené, spiace bunky zostávajú aktívne a príležitostne vykonávajú útoky, pripomína DPA.

Viac o téme: ObeteVäznicaBojeSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu