Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Irán odsúdil raketový útok na letisko v irackej metropole Bagdad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

TEHERÁN - Iránske ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo v sobotu raketový útok na letisko v irackej metropole Bagdad a označilo ho za čin, ktorý má cieľ "destabilizovať" Irak. Informovala o tom agentúra AFP.

Na letisko v irackom hlavnom meste bolo v piatok vystrelených šesť rakiet. Spôsobili materiálne škody na pristávacej dráhe a dvoch civilných lietadlách, obete si však nevyžiadali. Ide o najnovší v sérii útokov, ktoré Spojené štáty pripisujú ozbrojeným skupinám s väzbami na Irán. K zodpovednosti zaň sa doposiaľ nik neprihlásil.

"Takéto podozrivé akcie vytvorili v Iraku neistotu a nepokoje, vydláždili cestu pre neprajníkov a vzbúrencov a ovplyvnili vládne služby pre občanov Iraku," uvádza sa vo vyhlásení rezortu iránskej diplomacie. Kuvajtské aerolínie na sociálnej sieti Twitter následne uviedli, že v dôsledku incidentu pozastavili svoje lety do Iraku.

Počas uplynulých mesiacov došlo k raketovým a dronovým útokom proti cieľom ambasády USA v prísne stráženej Zelenej zóne v Bagdade, ako aj proti americkému diplomatickému zariadeniu na letisku a vojakov patriacich k Američanmi vedenej koalícii na základniach v Iraku, pripomína AFP. K najnovším raketovým útokom tiež došlo v čase napätej situácie na irackej politickej scéne v súvislosti s formovaní novej vlády.

Viac o téme: Letiskoútok IránIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu