Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecký prezident navštívi 3. februára Ukrajinu: Chce zmierniť napätie s Ruskom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívi 3. februára Ukrajinu, informovala v stredu televízia CNN Türk.

Podľa agentúry TASS si Ukrajina a Turecko v tento deň pripomenú 30. výročie nadviazania diplomatických vzťahov. Agentúra AFP v stredu s odvolaním sa na Ibrahima Kalina, zahraničnopolitického poradcu tureckého prezidenta, informovala, že Erdogan v priebehu niekoľkých týždňov navštívi Ukrajinu, aby sa pokúsil zmierniť prudko stúpajúce napätie s Ruskom. Rokovať má s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Ale zostaneme v úzkom kontakte s Rusmi, aby sme sa vyhli akémukoľvek druhu vojenskej akcie, ktorej následky budú veľké a nezvratné, takže všetci musíme urobiť čokoľvek, aby sme sa vyhli takejto situácii," povedal Kalin. "Prezident Erdogan hovoril s (ruským) prezidentom (Vladimirom) Putinom aj s prezidentom Zelenským. V skutočnosti ich oboch dokonca pozval, aby prišli do Turecka," uviedol Kalin.

Turecko si pohnevalo Moskvu

AFP poznamenala, že Turecko, ktoré je členom NATO, si pohnevalo Moskvu tým, že dodalo Ukrajine bojové bezpilotné lietadlá a nikdy neuznalo ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym v roku 2014. Kremeľ odmietol minulé Erdoganove ponuky na sprostredkovanie rozhovorov pre pretrvávajúce napätie okolo dronov.

Viac o téme: Návšteva PrezidentTureckoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu