Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Japonsko sa vracia k prísnym obmedzeniam: Bojuje proti rekordnej vlne omikronu

Koronavírus v Japonsku
Koronavírus v Japonsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

TOKIO - Japonská vláda schválila v stredu nové obmedzenia proti koronavírusu pre veľkú časť krajiny vrátane hlavného mesta Tokio. Snaží sa tak bojovať proti rekordnému počtu prípadov nákazy, pripisovanému variantu omikron. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Obmedzenia v 13 regiónoch, ktoré sú zacielené na nočný život a sú oveľa menej prísne než celoplošný lockdown, budú platiť od piatka 21. januára do polovice februára. Tento krok umožňuje každému regiónu rozhodnúť, aké konkrétne opatrenia zavedie, pričom väčšina vyzýva bary a reštaurácie, aby skrátili otváracie hodiny alebo prestali predávať alkohol.

Premiér Fumio Kišida vyhlásil, že vláda chce byť "plne pripravená" na boj proti najnovšej vlne ochorenia COVID-19. "Nebudeme sa prehnane báť a budeme úzko spolupracovať s regionálnymi vládami," povedal, keď na zasadnutí krízového štábu oznamoval opatrenia. "S vedeckými hodnoteniami od odborníkov, v spolupráci so zdravotníkmi a predovšetkým v spolupráci s japonskou verejnosťou túto situáciu prekonáme," dodal Kišida.

V Japonsku prudko pribúdajú prípady infekcie koronavírusom, čo sa pripisuje vysoko nákazlivému variantu omikron, pričom tento týždeň prvýkrát prekročil celoštátny počet denných prípadov hranicu 30.000. Tokio tiež hlásilo v stredu svoj vôbec najvyšší počet nových prípadov nákazy, a to vyše 7000.

Vláda sa obáva veľkého tlaku na zdravotníctvo

Japonsko je stále menej tvrdo zasiahnuté nákazou než mnoho krajín a počas pandémie zaznamenalo približne 18.400 úmrtí, pritom sa vyhlo prísnym lockdownom. Vládni predstavitelia a experti sa však obávajú, že pribúdajúce prípady infekcie môžu vyvolať veľký tlak na zdravotný systém krajiny. Obmedzenia proti šíreniu koronavírusu už platia v troch japonských regiónoch, kde skokový nárast prípadov spájajú s americkými vojenskými základňami.

Úplne zaočkovaných je vyše 78 percent obyvateľov Japonska, ale program očkovania sa začal neskôr než v niektorých iných rozvinutých krajinách. Zatiaľ dostalo posilňujúcu dávku vakcíny iba 1,2 percenta japonských obyvateľov.

Viac o téme: OpatreniaJaponskoKoronavírusCovid-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu