Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS V krajinách sa protestovalo: Nesúhlas s novým očkovacím pasom a vládnymi obmedzeniami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Markus Scholz/dpa via AP)

HAMBURG - Tisíce ľudí sa v sobotu zhromaždili po celom Nemecku - niektorí demonštrovali proti vládnym obmedzeniam zavedeným na zastavenie šírenia koronavírusu, iní protestovali proti antivakcinačnému hnutiu. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Vyše 1000 ľudí sa stretlo v Hamburgu a približne 2500 vo Freiburgu v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. Vyšli protestovať proti "konšpiračným ideológiám", ako uviedli organizátori. Zhromaždenie v Hamburgu sa nieslo pod heslom "solidarita a osveta namiesto konšpiračných ideológií". Pôvodne bolo plánované ako demonštrácia proti protestu antivakcinačných aktivistov, ktorých sa očakávalo do 15.000.

V uliciach bol veľký počet policajtov 

Napriek policajnému zákazu antivakcinačnej akcie sa pred múzeom Hamburger Kunsthalle zišli tisíce ľudí protestujúcich proti covidovým obmedzeniam. Polícia odhadla, že popoludní ich tam bolo asi 3000. Väčšina z nich nemala rúška a vypukli potýčky. V Hamburgu aj vo Freiburgu bol v sobotu rozmiestnený veľký počet policajtov.

Demonštrácie prebiehali bez narušujúcich momentov

Vo Freiburgu bolo protestujúcich proti konšpiráciám menej než ľudí demonštrujúcich proti obmedzeniam, ktorých prišlo približne 6000. Polícia v tomto meste nezaznamenala žiadne veľké incidenty. Dodala, že zaistila, aby sa obe demonštrácie nedostali do kontaktu. V západonemeckom meste Düsseldorf protestovalo vyše 7000 ľudí proti povinnému očkovaniu. Policajný hovorca v sobotu večer uviedol, že demonštrácia je zatiaľ "pokojná a do veľkej miery bez narušujúcich momentov".

Jeden z účastníkov skončil vo väzbe 

Jedného účastníka vzali do väzby, pretože mal pri sebe nôž, čo polícia zistila pri bezpečnostných kontrolách po porušení pravidla mať na tvári rúško. Šéf nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy Thomas Haldenwang predtým varoval, že medzi protestujúcimi proti vládnej politike počas pandémie sú osoby, ktoré predstavujú novú hrozbu. Už ich podľa neho nemožno charakterizovať ako krajných pravičiarov či krajných ľavičiarov, ale ako ľudí "zásadne odmietajúcich náš demokratický štátny systém".

Haldenwang má na to svoj názor

Haldenwang povedal, že títo extrémisti nepotrebujú konkrétnu tému a že pandémia je len najnovšou témou, ktorej sa chytili. "Či je to koronavírus, utečenecká politika alebo katastrofálne záplavy. Niektorí z týchto ľudí sa pokúšajú vyvolať dojem, že štát zlyháva a nič nerobí," vysvetlil Haldenwang.

Protestovalo sa aj vo Francúzsku

Tisíce ľudí demonštrovali v sobotu v mestách po celom Francúzsku proti prísnejším obmedzeniam pre osoby nezaočkované proti ochoreniu COVID-19. Parlament zároveň pokračuje v diskusii o prísnejšom navrhovanom zákone, informovala tlačová agentúra AFP. Účasť na protestoch však bola podľa oficiálnych odhadov výrazne nižšia než na demonštráciách predchádzajúci víkend, pričom ministerstvo vnútra odhadlo počet protestujúcich v celej krajine na polovicu počtu z minulého víkendu.

V hlavnom meste sa konalo najväčšie zhromaždenie

V hlavnom meste Paríž sa konalo najväčšie zhromaždenie, ktoré sa vydalo na pochod z miesta blízko Eiffelovej veže. Zvolal ho krajne pravicový prezidentský kandidát Florian Philippot, zameraný proti Európskej únii. Ďalšie demonštrácie boli vo veľkých mestách ako Bordeaux, Toulouse a Lille.

Ľudia v uliciach sa vyjadrili aj k prípadu svetovej tenisovej jednotky

Ľudia v davoch skandovali heslá "Nie vakcíne" alebo "Slobodu Djokovičovi". Vyjadrili sa tým k prípadu svetovej tenisovej jednotky, Novaka Djokoviča, ktorý bojuje s austrálskou vládou o to, aby mohol aj ako nezaočkovaný súťažiť na budúcotýždňovom grandslamovom turnaji Australian Open. "Novak je teraz taký náš vlajkonosič," povedal pre AFP v Bordeaux demonštrant Pascal. Pochodoval spolu s rodičmi s deťmi k tenisovému klubu v tomto západofrancúzskom meste, kde podľa jeho slov hrozí trénerovi strata zamestnania za to, že odmieta očkovanie.

Niektorí ľudia sú proti covid pasom pre tínedžerov

V Paríži niesli demonštranti francúzske a regionálne vlajky, na pútačoch boli nápisy ako "Oni nechcú mať pod kontrolou koronavírus, ale vás". "To je nacizmus, to je aparteid. Nie som zaočkovaná, som všeobecne proti vakcínam," povedala vyše 60-ročná demonštrantka Claire. Dve ďalšie účastníčky Laurence a Claire pre AFP uviedli, že sú zaočkované, "ale sú proti covid pasom pre tínedžerov". Podľa nich nemá zmysel, aby sa tínedžeri očkovali, "lebo nie sú ohrození".

Na protestoch sa zúčastnilo viac ako 50-tisíc ľudí

Podľa údajov zhromaždených v sobotu políciou a zverejnených ministerstvom vnútra bola účasť v celom Francúzsku 54.000 ľudí, oproti 105.200 spred týždňa. Demonštranti dúfali, že vyvinú tlak na vládu po tom, čo Macron tento mesiac vyhlásil, že chce tak "naštvať" nezaočkovaných ľudí novými obmedzeniami, až si nakoniec dajú vakcínu vpichnúť. Najnovšia fáza tejto politiky vstúpila do platnosti práve v sobotu. Vládou vydaný "zdravotný pas" bol deaktivovaný desaťtisícom ľudí, ktorí si nedali aplikovať posilňujúcu dávku vakcíny do siedmich mesiacov od svojej prvej dávky.

Svoj COVID pas budú môcť udržiavať v platnosti negatívnymi testami

Takýto pas je pritom potrebný pri vstupe do rôznych prevádzok, od barov a reštaurácií až po kiná a ďalšie verejné budovy, ako aj pri cestovaní vysokorýchlostnými vlakmi vo Francúzsku. Pas, ktorý zaručuje vstup do verejných priestorov ako bary a reštaurácie, bude premenený na "očkovací pas" na základe zákona, o ktorom parlament v súčasnosti debatuje. Zatiaľ môžu ľudia udržiavať svoj pas v platnosti negatívnymi testami proti koronavírusu.
 

Viac o téme: ProtestOčkovanieObmedzeniaNemeckoFrancúzskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu