Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Konflikt sa vyostruje: Rusko nevidí dôvod na ďalšie rozhovory so Západom v blízkej dobe

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko nevidí dôvod na uskutočnenie nového kola rozhovorov so Západom v nadchádzajúcich dňoch po tom, ako počas doterajších rokovaní o bezpečnostných zárukách nedošlo k pokroku. Vyhlásil to vo štvrtok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov, informovala agentúra AFP.

"Nevidím dôvod, prečo by sme si mali v najbližších dňoch spolu sadnúť, znova sa stretnúť a začať rovnaké diskusie," povedal Riabkov v rozhovore pre televíznu stanicu RTVI. Západných náprotivkov obvinil, že im chýba akákoľvek "flexibilita" viesť rokovania o "vážnych témach".

Rusko nevylučuje nasadenie vojakov v Kube a Venezuele

Riabkov zároveň podľa agentúry AP varoval, že v prípade zvýšeného napätia so Spojenými štátmi nemožno vylúčiť nasadenie ruskej vojenskej infraštruktúry na Kube a vo Venezuele.

Kremeľ vo štvrtok nepriaznivo ohodnotil bezpečnostné rokovania medzi Ruskom, USA a Severoatlantickou alianciou. Označil ich za neúspešné, pričom uviedol, že zúčastnené strany sa nezhodujú v základných otázkach.

"Rokovania boli iniciované na to, aby sme dostali konkrétne odpovede na konkrétne položené zásadné otázky, a pri tých sme zaznamenali nezhody. To je zlé, možno to pokladať iba za mínus oboch tých dvoch kôl (rokovaní), ktoré už prebehli," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Obavy o situáciu na Ukrajine

Rokovania medzi Ruskom, USA a Severoatlantickou alianciou sa konajú z dôvodu obáv pred Ruskou inváziou na Ukrajinu. Moskva od Spojených štátov a organizácie NATO žiada rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa aliancia nerozšírila o Ukrajinu. Spojené štáty a spojenci však Rusku pohrozili, že ak zaútočí, zavedú proti nemu prísne sankcie, vysvetľuje AFP.

Rokovania musia pokračovať

Rokovania medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou týkajúce sa hrozieb pre ukrajinskú bezpečnosť musia pokračovať i napriek doterajšiemu nedostatočnému pokroku. Vyhlásila to vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, píše agentúra DPA.

"Hoci dosiaľ nenastal žiaden skutočný pokrok, je dôležité, že sa konečne vraciame k diskusnému stolu," povedala šéfka nemeckej diplomacie počas neformálnych rokovaní ministrov zahraničných vecí a obrany členských krajín EÚ vo francúzskom meste Brest. Ministri sa na tomto stretnutí zaoberajú návrhmi budúcej spolupráce týkajúcej sa spoločnej obrannej politiky.

Tieto rozhovory sa konajú v čase tohtotýždňových intenzívnych rokovaní medzi Ruskom, USA a Severoatlantickou alianciou vo Viedni, Ženeve a Bruseli. Kým západné krajiny vyslovujú obavy z možnej ruskej invázie na Ukrajinu, Moskva od Spojených štátov a NATO žiada rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa Aliancia nerozšírila o Ukrajinu. Spojené štáty a ich spojenci však Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu prísne sankcie.

Viac o téme: Rokovanie RuskoZápadSergej Riabkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu