Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kroky Ruska sú súčasťou nátlaku, tvrdí šéf diplomacie EÚ Borrell

Josep Borrell Zobraziť galériu (2)
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

BREST - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vo štvrtok uviedol, že by nemali prebiehať žiadne rokovania s ruskými predstaviteľmi o budúcnosti Ukrajiny, pokiaľ Rusko zhromažďuje svoje vojská v blízkosti jej hraníc, píše agentúra AFP. "Kroky Ruska sú súčasťou nátlaku," povedal Borrell novinárom pred neformálnym rokovaním šéfov diplomacií a obrany EÚ s tým, že "žiadne rokovania by sa nemali konať pod tlakom".

Neformálne stretnutie bolo usporiadané po tom, ako pondelkové rokovania medzi ruskými a americkými diplomatmi v Ženeve nepriniesli pokrok a obe strany sa dohodli, že rozhovory budú ďalej pokračovať.

"So Spojenými štátmi sme v posledných dňoch mimoriadne dobre skoordinovaní... Boli sme ubezpečení, že bez blízkej koordinácie s Európou a bez účasti Európanov nebude o ničom rozhodnuté a nič nebude vyjednané," uviedol Borrell. Šéf diplomacie EÚ zároveň uviedol, že na štvrtkovom stretnutí "nebudú prijaté nijaké rozhodnutia, pretože ide o neformálne stretnutie". Spojené štáty a ich spojenci obviňujú Rusko z toho, že plánuje inváziu na Ukrajinu, keďže podľa nich na hraniciach v blízkosti susednej krajiny zhromaždilo okolo 100.000 vojakov.

Šéf diplomacie EÚ Josep
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Francois Lenoir, Pool Photo )

Tento krok Ruska vyvolal obavy, že sa budú opakovať udalosti z roku 2014, keď anektovalo polostrov Krym a na východe Ukrajiny vypuklo povstanie proruských separatistov, ktoré si vyžiadalo už vyše 13.000 obetí. S rastúcim napätím začalo Rusko požadovať, aby NATO neprijímalo nových členov vrátane Ukrajiny, a žiada od Severoatlantickej aliancie tiež bezpečnostné záruky. V tejto súvislosti tento týždeň prebiehajú v Európe rokovania medzi predstaviteľmi Ruska, NATO a USA.

Viac o téme: VojnaRuskoJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu