Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS India hlási skokový nárast počtu nových prípadov: Úrady majú obavy

V Indii sa tiež vyskytuje variant omikron
V Indii sa tiež vyskytuje variant omikron (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

NAÍ DILLÍ - India v stredu oznámila skokový nárast počtu potvrdených prípadov COVID-19. Úrady zaznamenali vyše 58.000 nových infekcií, čo predstavuje až 55-percentný nárast oproti predchádzajúcemu dňu. Informovala o tom agentúra DPA.

Miera pozitivity testov sa za týždeň zvýšila až šesťnásobne, uviedli predstavitelia tamojšieho rezortu zdravotníctva počas pravidelného brífingu. Experti predpokladajú, že nárast počtu nových prípadov je z veľkej časti spôsobený variantom omikron, ktorého výskyt exponenciálne stúpa vo väčších indických mestách. Krajina tiež ohlásila prvé oficiálne úmrtie po infikovaní sa novým variantom. Išlo o staršieho muža s ťažkou cukrovkou v štáte Radžastan na severozápade krajiny.

Oficiálny počet prípadov variantu omikron v Indii je 2135. DPA však pripomína, že skutočné čísla budú pravdepodobne omnoho vyššie, pretože krajina nemá dostatočné kapacity na sekvenovanie odobratých vzoriek.

Úrady majú obavy

Indické úrady sa obávajú, že prudký nárast počtu nových prípadov by mohol zahltiť zdravotnú infraštruktúru, aj keby v nemocniciach skončilo len malé percento nakazených. V Indii od začiatku pandémie potvrdili už 35 miliónov prípadov COVID-19. Ide o druhý najvyšší počet po Spojených štátoch.

Viac o téme: NárastPrípadyIndiaKoronavírusCovid-19Skokový
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu