Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Rakúska polícia podnikla celoštátne razie: Podozrenie z falšovania certifikátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rakúska polícia v stredu oznámila, že vykonala razie v dvoch desiatkach domov, pričom zadržala vybavenie a začala vyšetrovať viacero osôb pre podozrenie z falšovania očkovacích certifikátov. Informovala o tom agentúra AFP.

Približne 100 policajtov prehľadalo celkovo 24 obydlí a posvietilo si na 22 podozrivých, ktorí sú obvinení z poskytovania falošných certifikátov ľuďom, ktorí neboli očkovaní. Vyšetrovatelia majú podozrenie, že obvinené osoby falšovali dokumenty nielen pre seba, ale aj pre priateľov a známych, uviedlo ministerstvo vnútra vo vyhlásení.

Jednotka špecializujúca sa na odhaľovanie falošných covidpasov podľa úradov preverovala ľudí, ktorí o svojej nekalej činnosti diskutovali na sociálnych sieťach. Pri vyšetrovaní prípadu pomáha aj európsky policajný úrad Europol so sídlom v Haagu. "Organizovaný zločin a používanie falošných očkovacích certifikátov nie je triviálna záležitosť, ale trestný čin," povedal rakúsky minister vnútra Gerhard Karner. Rakúska polícia tvrdí, že denne kontroluje približne 30.000 očkovacích preukazov.

Očkovanie proti koronavírusu bude povinné pre všetkých

 V novembri sa Rakúsko stalo prvou a zatiaľ jedinou krajinou v Európe, ktorá oznámila, že očkovanie proti COVID-19 bude povinné pre všetkých. Nariadenie, ktoré nadobudne platnosť vo februári, už prinútilo podľa AFP mnohých odporcov očkovania, aby sa dali zaočkovať.

Viac o téme: FalšovaniePolícia RazieRakúskoCertifikátyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu