Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Izrael kráča míľovými krokmi: V krajine začali podávať štvrtú dávku vakcíny prvým veľkým skupinám

Očkovanie štvrtou dávkou v Izraeli Zobraziť galériu (2)
Očkovanie štvrtou dávkou v Izraeli (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Izrael začal v piatok podávať štvrtú dávku protikoronavírusovej vakcíny ľuďom s oslabeným imunitným systémom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

V piatok ráno zaočkovali prvých pacientov s transplantovanými pľúcami a srdcom, oznámilo Šebovo zdravotné stredisko (Tel ha-Šomer) pri Tel Avive. Generálny riaditeľ ministerstva zdravotníctva Nachman Aš vo štvrtok vyhlásil, že zatiaľ budú dostávať štvrtú dávku vakcíny proti koronavírusu iba ľudia s imunodeficienciou (imunitnou nedostatočnosťou).

Ministerstvo v piatok tiež oznámilo, že Aš všeobecne schválil podávanie štvrtej dávky v zariadeniach starostlivosti o seniorov. Dôvodom sú obavy z vypuknutia nákazy v týchto zariadeniach a z ohrozenia zdravia a životov ich obyvateľov. Štvrtú dávku vakcíny budú môcť dostať aj zamestnanci v domovoch pre seniorov, ak si to budú želať, dodalo ministerstvo.

Izrael kráča míľovými krokmi:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo, File)

Komisia odborníkov vzhľadom na rýchle šírenie variantu omikron predtým odporučila, aby štvrtýkrát zaočkovali aj ľudí vo veku 60 rokov a starších a tiež zdravotnícky personál, už okrem spomínaných ľudí s oslabenou imunitou.

Aš vyhlásil, že ešte nie je presvedčený, že je toto potrebné. Každý deň však situáciu hodnotia a uvažujú nad ďalšími krokmi. Šebovo zdravotné stredisko začalo skúšobne podávať štvrtú dávku proti koronavírusu v pondelok 27. decembra, a to vakcínu od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech.

Viac o téme: OčkovanieIzraelKoronavírusCOVID-194. dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu