Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Grécko má najvyšší nárast prípadov covidu: Opäť sprísňuje opatrenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Meissner)

ATÉNY - Grécka vláda v pondelok oznámila, že po Novom roku opäť sprísni proticovidové opatrenia. Rozhodla sa tak po tom, ako v krajine potvrdili najvyšší denný počet prípadov infekcie koronavírusom od začiatku pandémie – takmer 9300, informovala agentúra AP.

Minister zdravotníctva Thanos Plevris oznámil, že od 3. januára bude povinné nosenie respirátorov alebo dvoch vrstiev rúšok v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy. Zábavné podniky budú musieť zatvoriť najneskôr o polnoci, kapacita hľadiska na futbalových štadiónoch sa zníži na desať percent a v štátnej správe sa rozšíri práca z domu, pričom sa zmenia aj úradné hodiny. Do domovov opatrovateľských služieb budú vpúšťať iba návštevy s negatívnym PCR testom na koronavírus.

"Variant omikron sa objavuje už po celej krajine, najmä v metropolitnej oblasti Atén, kde sme zaznamenali značný nárast prípadov," uviedol minister zdravotníctva. Dodal, že nové opatrenia vstúpia do platnosti až po Novom roku, keďže ich skoršie zavedenie by ľudí nabádalo k okamžitému zintenzívneniu kontaktov.

KORONAVÍRUS Grécko má najvyšší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Grécka vláda predtým sprísnila opatrenia s účinnosťou od 24. decembra do 3. januára. Okrem iného zakázala všetky verejné oslavy počas vianočných a novoročných sviatkov a opätovne zaviedla aj povinné nosenie rúšok vonku. V Grécku je proti covidu plne zaočkovaných 80 percent obyvateľstva. Tretiu, tzv. posilňovaciu dávku, vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dosiaľ dostala takmer tretina Grékov.

Viac o téme: OpatreniaGréckoKoronavírusCovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu