Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Smutná správa: Zomrel významný americký biológ Edward Wilson

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vo veku 92 rokov zomrel v nedeľu významný americký biológ Edward O. Wilson, prezývaný Darwinom modernej doby. V pondelok to oznámila jeho nadácia, informovala agentúra AFP.

Wilson bol oceňovaným americkým vedcom a emeritným profesorom na Harvardovej univerzite. Bol považovaný za jedného z najväčších svetových expertov v oblasti myrmekológie — náuky o mravcoch. Stal sa tiež známym pre svoje pôsobenie v oblasti ochrany životného prostredia.

"Bol neúnavným syntetizátorom nápadov, jeho odvážne vedecké zameranie a poetický hlas zmenili spôsob, akým chápeme seba a našu planétu... Jeho najväčším želaním bolo, aby všetci študenti zdieľali jeho vášeň pre objavovanie, ktoré je najdôležitejším vedeckým základom pre budúce spravovanie našej planéty," uviedla Paula Ehrlichová, prezidentka Nadácie biodiverzity E.O. Wilsona.

Smutná správa: Zomrel významný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Justin Ide, Harvard University)

Wilson bol autorom stoviek vedeckých prác a viac ako 30 kníh, z ktorých dve získali aj prestížnu Pulitzerovú cenu — ide o knihy On Human Nature (1978) a The Ants (1990).

Viac o téme: úmrtieBiológEdward O. Wilson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu