Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Britský minister zdravotníctva ostro skritizoval odmietačov vakcín: Zaberáte lôžka v nemocniciach, zamyslite sa!

Britský minister zahraničných vecí Sajid Javid Zobraziť galériu (3)
Britský minister zahraničných vecí Sajid Javid (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool Photo via AP, File)

LONDÝN - Britský minister zdravotníctva Sajid Javid v rozhovore s televíziou Sky News ostro skritizoval odmietačov očkovania proti covidu-19 s tým, že ich rozhodnutie negatívne ovplyvňuje celú spoločnosť. Minister zároveň nevylúčil sprísnenie britských opatrení proti covidu-19. Vláda podľa neho neustále monitoruje dáta a urobí čokoľvek, čo bude potrebné, aby sa šírenie infekcie spomalilo.

"Ľudia mali viac ako rok, skoro rok, na to, aby sa nechali zaočkovať. Stále je desať percent našej populácie, ktorá sa z ľubovoľného dôvodu rozhodla nenechať sa naočkovať," povedal Javid s tým, že ide o vyše päť miliónov dospelých. "Musia sa naozaj zamyslieť nad škodami, ktoré spôsobujú zvyšku spoločnosti. Zaberajú nemocničné lôžka, ktoré mohli byť použité napríklad pre niekoho s ochorením srdca alebo niekoho, kto čaká na plánovanú operáciu," dodal s tým, že ľudia by sa mali nechať naočkovať kvôli sebe , svojim blízkym, ale aj kvôli zvyšku spoločnosti.

Britský minister zdravotníctva ostro
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool Photo via AP)

Britská vláda podľa Javida vyhodnocuje epidemické dáta skoro nepretržite a urobí čokoľvek čo bude potrebné, aby šírenie koronavírusu spomalila. Z analýz dát podľa ministra vyplýva, že vysoko nákazlivý variant omikron bol v Anglicku odhalený v približne 60 percentách novo zaznamenaných prípadov. Javid zároveň poznamenal, že krajina je teraz vďaka očkovaniu a testovaniu v lepšej pozícii ako počas minuloročných Vianoc.

Situáciu monitorujú

"Urobíme, čo je nutné, ale musí to byť podložené dátami... dáta sledujeme, diskutujeme o nich s našimi vedcami a našimi najlepšími poradcami skoro každú hodinu a budeme to veľmi starostlivo monitorovať a situáciu budeme posudzovať," odpovedal Javid na otázku, či budú zavedené prísnejšie opatrenia.

Sajid Javid
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, FILE)

Londýnsky starosta Sadiq Khan sa ku otázke ďalších reštrikcií vyjadril jednoznačnejšie. Sprísnenie opatrení v rozhovore s televíziou BBC označil za nevyhnutné s tým, že by bez nich hrozil kolaps britského zdravotníctva. V sobotu Khan oznámil, že sa omikron v Londýne stal "dominantným variantom" a vyhlásil stav "závažného incidentu", ktorý má prispieť ku koordinácii záchranných zložiek a pomôcť nemocniciam.

Viac o téme: BritániaKoronavírusSajid Javid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu