Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Ďalší potvrdený prípad OMIKRONU v Česku: Nie je však jasné, kde sa infikovaný nakazil!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSTRAVA - Laboratórium dnes potvrdilo prvý výskyt variantu koronavírusu omikron v Moravskosliezskom kraji. Uviedol to hajtman Ivo Vondrák (ANO). Všetky ďalšie kontakty nakazeného, ​​u ktorého sa omikron objavil, sú podľa hajtmana negatívne.

Zatiaľ nie je jasné, kde sa nakazený infikoval. Podozrenie na nákazu variantom omikron sa objavilo v piatok, povedal Vondrák. Dodnes sa čakalo, či podozrenie potvrdí sekvenácia vzorky. "Omikron bol potvrdený. ​​Našťastie kontakty dotyčného sú negatívne," uviedol Vondrák.

Koronavírusový variant omikron zaznamenalo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vyše deväťdesiat krajín sveta. Omikron sa rýchlo šíri v štátoch s vysokou úrovňou imunity obyvateľstva, podľa odborníkov ale nie je jasné, či to spôsobuje schopnosť vírusu obísť imunitu, jeho vyššiu prenosnosť alebo kombináciu oboch. Počet prípadov nákazy omikronom sa v oblastiach s komunitným prenosom zdvojnásobuje počas 1,5 dňa až troch dní, oznámila podľa agentúry Reuters organizácia.

Prvý výskyt tohto variantu v Česku oficiálne potvrdili koncom novembra u ženy z Liberca, ktorá sa vrátila z Afriky. Hygienici potom odhalili ďalších nakazených na južnej Morave. Omikron, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) kvôli potenciálne vyššej nákazlivosti zaradila medzi znepokojujúce typy koronavírusu, prvýkrát zaznamenali 9. novembra v Juhoafrickej republike.

V Moravskosliezskom kraji epidémia covidu-19 ďalej spomaľuje. V piatok pribudlo 1021 nakazených, približne o 500 menej ako pred týždňom, keď to bolo 1513 ľudí. "Epidémia brzdí, hoci stále pretrváva záťaž na intenzívnu starostlivosť, pretože postcovidoví pacienti ju naďalej vyžadujú. Zlou správou je len pomalý rast zaočkovaných," uviedol Vondrák.

V kraji naďalej klesá sedemdňová incidencia. Aktuálne na 100.000 obyvateľov pripadá 678 nakazených za posledných sedem dní, za týždeň číslo kleslo o viac ako 300. Od začiatku epidémie bolo v kraji s 1,2 milióna obyvateľov zaznamenaných 275.352 prípadov nákazy. V súvislosti s koronavírusom v kraji doteraz zomrelo 4413 ľudí. V regióne zdravotníci podali vyše 1,5 milióna dávok vakcíny, dve dávky očkovania má približne 52 percent obyvateľov.

Viac o téme: ČeskoNárastPrípadyOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu