Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Nárast nových prípadov KORONAVÍRUSU: Ďalšia krajina zavádza prísne opatrenia a OP režim

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP/Laszlo Balogh)

ŽENEVA - Švajčiarska vláda v piatok oznámila, že na vstup do reštaurácií či účasť na kultúrnych, športových a všetkých ďalších interiérových podujatiach bude potrebné preukázať sa potvrdením o zaočkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra AP.

Dôvodom nových opatrení, ktoré vláda oznámila po dohode s regionálnymi lídrami a začnú platiť od pondelka, je nárast prípadov nákazy koronavírusom v krajine. Švajčiarske zdravotníctvo je v dôsledku náporu covidových pacientov pod čoraz väčším tlakom. Počet ľudí hospitalizovných s covidom na jednotkách intenzívnej starostlivosti pritom už presiahol tzv. kritickú hranicu 300, približuje AP.

Počet hospitalizovaných narastá 

"Epidemiologická situácia je extrémne znepokojivá; počet hospitalizácii stále narastá a v niektorých regiónoch je vyťaženosť jednotiek intenzívnej starostlivosti veľmi vysoká," uviedla vláda. Okrem zmienených opatrení bude väčšine ľudí nariadené pracovať z domu. Zamestnanci, ktorí budú musieť aj naďalej chodiť do práce, budú povinní nosiť rúško, ak budú v miestnosti aj s niekým ďalším. Súkromné stretnutia budú v prípade nezaočkovaných či neprekonaných vo veku 16 a viac rokov obmedzené na desať osôb.

Situácia je extrémne znepokojivá

 V 8,5-miliónovom Švajčiarsku pribudlo za posledný deň 9941 nových prípadov infekcie koronavírusom a 41 súvisiacich úmrtí. Hodnota dvojtýždňovej incidencie predstavuje vyše 1400 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, čo je približne desaťnásobok úrovní dosahovaných v polovici októbra.

Najnovšie údaje tvorí takmer 98 percent prípadov nákazy koronavírusom variant delta

Denné prírastky úmrtí súvisiacich s covidom sú však výrazne nižšie než rekordné hodnoty, ktoré vo Švajčiarsku v tomto smere úrady zaznamenávali koncom vlaňajšieho či začiatkom tohto roka, keď denne pribúdalo 80 až 90 či dokonca aj viac úmrtí. Podľa najnovších údajov tvorí takmer 98 percent z prípadov nákazy koronavírusový variant delta a za niečo vyše dvoch precent je zodpovedný nový variant omikron, ktorý sa momentálne rýchlo šíri vo viacerých krajinách.

Viac o téme: OpatreniaŠvajčiarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu