Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Moskva obhajuje pravidelné lekárske kontroly cudzincov pracujúcich v Rusku

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Kremeľ v piatok obhajoval nové pravidlá, za ktorých základe sa cudzinci v Rusku budú musieť každé tri mesiace podrobiť zdravotnej prehliadke. Nové nariadenie vyvolalo hnev podnikateľskej komunity v Rusku, vysvetlila agentúra AFP.

Príslušná legislatíva začne platiť koncom mesiaca. Od cudzincov, ktorí sa v Rusku zdržiavajú dlhšie ako tri mesiace, sa bude vyžadovať, aby každý štvrťrok absolvovali niekoľko lekárskych vyšetrení – vrátane testov na HIV, syfilis, tuberkulózu, lepru, drogy a COVID-19. Úradom budú musieť odovzdať aj odtlačky prstov a biometrické údaje. Jedinými osobami vyňatými z nových nariadení sú diplomati, občania Bieloruska a deti mladšie ako šesť rokov.

Podľa Kremľa je prezident Vladimir Putin za vytvorenie čo najpriaznivejších podmienok pre zahraničné podniky tu – pre investorov a zahraničných špecialistov. Jeho hovorca Dmitrij Peskov však pripomenul, že "existujú určité pravidlá". Ubezpečil však, že "ak nastanú problémy, budeme reagovať".

Peskov tiež vyhlásil, že neočakáva negatívny vplyv nových požiadaviek na ruskú ekonomiku. Odvolal sa na skúsenosti zo sveta, pričom poznamenal, že podobné pravidlá platia v mnohých krajinách pre tých, ktorí chcú legalizáciu svojho pobytu a zamestnania.

Nejednoznačné pravidlá

Nové opatrenie vyvolalo podľa AFP protesty mnohých zahraničných obchodných organizácií v Rusku vrátane Americkej obchodnej komory a Asociácie európskych podnikov. Podľa Interfaxu boli nové pravidlá prijaté "nejednoznačne".

Ruské ministerstvo zdravotníctva už vo štvrtok uviedlo, že avizované testy by sa v skutočnosti nemuseli robiť každé tri mesiace. Vo vyhláške, ktorá je súčasťou zákona, sa však uvádza, že lekárske osvedčenia budú platné tri mesiace. Nový zákon ovplyvní životy státisícov migrujúcich pracovníkov z bývalej sovietskej strednej Ázie, ktorí sú pre ruskú ekonomiku nevyhnutní.

Viac o téme: CudzinciVladimir PutinLekárske kontroly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu