Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Putin vyzval na okamžité rokovania s NATO: Žiada bezpečnostné záruky

(Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Rusko chce "okamžite" rokovať s NATO o bezpečnosti vo svojom regióne, povedal v utorok ruský prezident Vladimir Putin svojmu fínskemu náprotivkovi Saulimu Niinistöovi. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

Putin počas telefonátu s fínskym prezidentom "zopakoval, že je potrebné okamžite začať rokovania so Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou s cieľom stanoviť medzinárodné právne záruky bezpečnosti Ruska. Moskva okrem iného požaduje zastavenie rozširovania Aliancie smerom na východ, ako aj rozmiestňovania vojenskej techniky v susedných štátoch vrátane Ukrajiny.

Putin obvinil Kyjev 

Šéf Kremľa tiež obvinil Kyjev z používania ťažkých zbraní a útočných dronov proti proruským separatistom na východe Ukrajiny. Rozhovor medzi Putinom a Niinistöm sa odohral na pozadí rastúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou pre vojenské manévre v pohraničných oblastiach týchto susedných štátov.

Západ už niekoľko týždňov obviňuje Kremeľ z plánovania útoku na Ukrajinu a zo zhromažďovania vojakov pri jej hraniciach. Rusko plánovanie útoku kategoricky odmieta a zo súčasnej situácie viní Alianciu a jej ambície rozširovať svoj vplyv smerom na východ. USA aj EÚ varovali Moskvu, že ak ruské jednotky zaútočia na Ukrajinu, na Rusko uvalia bezprecedentné ekonomické sankcie.

Putin telefonoval s Macronom, zopakoval požiadavku bezpečnostných záruk

Ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil v utorkovom telefonáte s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom potrebu čo najskorších rokovaní o bezpečnostných zárukách pre Rusko zo strany Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na tlačovú službu Kremľa. Putin požiadal o "právne záväzné záruky, ktoré by vylúčili ďalšie rozširovanie NATO smerom na východ a taktiež rozmiestnenie zbraní ohrozujúcich Rusko v jeho susedných krajinách, predovšetkým na Ukrajine". Upozornil tiež, že Ukrajina získava zo Západu moderné zbrane, čo predstavuje "priame ohrozenie bezpečnosti Ruska".

Šéf Kremľa podľa agentúry AP obvinil Ukrajinu z "úmyselného zhoršovania situácie na  línii kontaktu" so separatistickými republikami v Donbase, pričom ju v týchto aktivitách "podporuje viacero západných krajín". Macronove vyjadrenia bezprostredne po telefonáte s Putinom  médiá nepriniesli. Podľa vyhlásenia Kremľa sa prezidenti dohodli na pokračovaní osobných kontaktov. Ich utorkový rozhovor bol siedmym v tomto roku.

Ruský prezident v uplynulých dňoch opakovane vyzval NATO, aby poskytlo Rusku právne záväzné dlhodobé bezpečnostné záruky. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medzitým informoval, že Rusko tento týždeň odovzdá Spojeným štátom diplomatickou cestou svoje návrhy bezpečnostných záruk.

Viac o téme: BezpečnosťRuskoNATOVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu