Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pápež František pricestoval na Cyprus: Vyzval na znovuzjednotenie ostrova

Pápež František pricestoval na Cyprus Zobraziť galériu (5)
Pápež František pricestoval na Cyprus (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

LARNAKA - Pápež František pricestoval vo štvrtok na politicky rozdelený ostrov Cyprus. Dvoma prioritami jeho návštevy sú kritická situácia migrantov a medzináboženský dialóg, informovala agentúra AFP.

František (84) pristál na letisku v prístavnom meste Larnaka a na Cypre strávi dva dni. Následne sa presunie do Grécka. Cyperské úrady označili jeho cestu za "historickú".

František, ktorý v septembri premiérovo navštívil aj Slovensko, sa stane iba druhým katolíckym pápežom, ktorý zavítal na Cyprus, kde žije gréckopravoslávna väčšina. Túto stredomorskú krajinu v roku 2010 navštívil emeritný pápež Benedikt XVI.

Pápež František pricestoval na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Kľúčovou témou Františkovej návštevy na Cypre je migrácia. Ešte pred samotnou návštevou uviedol, že jeho päťdňová cesta je "príležitosťou priblížiť sa k ranenému ľudstvu", pričom poznamenal, že "veľa migrantov hľadá nádej". Pápežova cesta vyvrcholí omšou na štadióne v cyperskom hlavnom meste Nikózia, kde sa očakáva účasť 25.000 katolíkov. Cyprus má približne milión obyvateľov.

Na Cypre je iba malá časť kresťanov

Katolícka menšina na Cypre zahŕňa tisícky maronitov, ktorých predkovia prišli zo Sýrie a Libanonu. Väčšinu z nich tvoria zámorskí robotníci z Filipín a južnej Ázie, plus africkí migranti. Na pápežovu návštevu bude dohliadať vyše 500 policajtov.

Pápež František pricestoval na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď turecké sily vtrhli na ostrov, ktorý následne okupovali v reakcii na prevrat organizovaný gréckou juntou, ktorá bola v danom čase pri moci, pripomína AFP. Samozvanú Severocyperskú tureckú republiku dosiaľ uznáva iba Ankara.

Pravoslávna cirkev je oddelená od katolíckej od schizmy v roku 1054 medzi Rímom a Konštantínopolom, dnešným Istanbulom.

Rozmanitosť nie je ohrozením našej identity

Pápež František vyzval vo štvrtok, počas prvého dňa svojej návštevy na Cypre, na jednotu v Európe, ktorá podobne ako Cyprus čelí prílevu migrantov. Informovala o tom agentúra AFP. "Musíme sa navzájom vítať a integrovať, kráčať vedno ako bratia a sestry – my všetci," povedal 84-ročný pápež na začiatku svojej päťdňovej apoštolskej cesty, v ktorej bude od soboty pokračovať v Grécku.

"Prítomnosť mnohých našich bratov a sestier migrantov robí z Cypru miesto, kde sa stretávajú rozličné národnosti a kultúry," povedal František v maronitskom kostole v hlavnom meste Cypru. V súvislosti s náboženskou rozmanitosťou Cypru vyhlásil, že "nemáme považovať rozmanitosť za ohrozenie našej identity, nemáme sa správať žiarlivo alebo defenzívne".

Vyzval na znovuzjednotenie Cypru

Pápež František vyzval vo štvrtok predstaviteľov Cyperskej republiky a Tureckom okupovanej severnej časti ostrova, aby obnovili rokovania o znovuzjednotení tohto ostrovného štátu. Informovala o tom agentúra AP. Hrozby a demonštrácia sily podľa pápeža len predlžujú trvanie polstoročného "hrozného rozkolu". Rímsky biskup v etnicky rozdelenej cyperskej metropole Nikózia odštartoval svoju päťdňovú pracovnú cestu, v rámci ktorej plánuje zavítať aj do Grécka.

Pápež František na Cypre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Karadjias, Pool)

Vedúcich predstaviteľov kresťanov i moslimov na ostrove povzbudil, aby vytvorili spoločnú iniciatívu na zmiernenie. Cyprus je od roku 1974 rozdelený na prevažne moslimskú severnú časť, ktorú okupuje Turecko, a medzinárodne uznávanú Cyperskú republiku, ktorá je členským štátom EÚ. "Časy, ktoré sa zdajú byť najmenej priaznivé, keď dialóg upadá, môžu byť časy, ktoré nás pripravia na mier," poznamenal pápež.

Viac o téme: Návšteva MigrantiCyprusPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu