Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Vojtěch navrhuje povinné očkovanie pre niektoré skupiny ľudí

Adam Vojtěch Zobraziť galériu (2)
Adam Vojtěch (Zdroj: TASR/AP Photo/Virginia Mayo)

PRAHA - Povinné očkovanie proti novému koronavírusu pre vybrané profesie a ľudí starších ako 60 rokov v Českej republike navrhne tamojšie ministerstvo zdravotníctva od 1. marca 2022. Uviedol to v pondelok na online tlačovej konferencii šéf rezortu zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch, informuje portál Novinky.cz.

Povinná vakcinácia by sa mala v Česku vzťahovať na zdravotníkov, pracovníkov v sociálnych službách, hasičov, policajtov, vojakov, väzenskú službu, priblížil dosluhujúci minister. Vláda ČR v pondelok rozhodla tiež o tom, že podstúpiť PCR test na prítomnosť koronavírusu budú musieť po novom po blízkom kontakte s nakazeným (napríklad v domácnosti) i očkovaní ľudia. Otestovať sa budú musieť v piaty až siedmy deň po kontakte. Do karantény však nebudú musieť nastúpiť, kým budú čakať na výsledok tohto testu. 

KORONAVÍRUS Vojtěch navrhuje povinné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

"Ak bude test negatívny, nie je nutné nič ďalej riešiť," povedal Vojtěch. Dodal, že v dňoch pred testom a pred obdržaním výsledku by mali ľudia sledovať svoj zdravotný stav a nosiť respirátor. PCR testy pre kontakty infikovaných osôb budú hradené z verejného zdravotného poistenia. Žiadanku na PCR test budú vystavovať krajské hygienické stanice.

Testovať aj zaočkovaných ľudí, ktorí prišli do kontaktu s nakazeným, navrhla minulý týždeň nastupujúca vláda koalície SPOLU a Pirátov a STAN. Dosiaľ sa totiž táto povinnosť na nich nevzťahovala, čo mnohí odborníci kritizovali.

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusAdam Vojtěch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu