Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Po dlhej pandemickej uzávere znovu otvorili hranice medzi Malajziou a Singapurom

Otvorenie hraníc medzi Malajziou a Singapurom Zobraziť galériu (3)
Otvorenie hraníc medzi Malajziou a Singapurom (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

KUALA LUMPUR - Po vyše rok a pol trvajúcich obmedzeniach súvisiacich s covidom obnovili v pondelok cestovanie cez malajzijsko-singapurské hranice, ktoré boli kedysi jednými z najrušnejších na svete.

"Je načase, aby sme postupne a bezpečne opäť otvorili svoje štátne hranice," vyhlásil singapurský premiér Lee Hsien Loong (Li Sien-lung) na spoločnej tlačovej konferencii so svojím malajzijským náprotivkom Ismailom Sabrim Yaakobom. Lee bagatelizoval akékoľvek možnosti unáhleného obratu v dôsledku nového koronavírusového variantu omikron a uviedol: "Aj keď omikron naruší tieto plány, naším cieľom naďalej zostane perspektíva otvorenejších hraníc medzi Singapurom a Malajziou."

KORONAVÍRUS Po dlhej pandemickej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Ismail Sabri dodal, že obaja lídri sa zhodli na tom, že neskôr povolia cestovanie na "ďalších trasách autobusovej dopravy" a v "osobných vozidlách", píše tlačová agentúra DPA. Premiéri sa stretli na pozemnom hraničnom priechode, čím vyzdvihli znovuotvorenie hraníc. Ismail Sabri následne zamieril v sprievode svojho singapurského kolegu na návštevu tohto mestského štátu. Išlo o jeho prvú návštevu Singapuru odvtedy, ako sa v auguste ujal funkcie ministerského predsedu.

Musia splniť podmienky

Opätovné otvorenie hraníc umožňuje takmer 3000 ľuďom s povolením na prácu alebo pobyt v cieľovej krajine prejsť cez hranice autobusom alebo letecky bez toho, aby museli ísť do karantény. Tí, ktorí spĺňajú podmienky, musia byť "plne zaočkovaní" proti covidu a pred cestou, ako aj po prekročení hraníc sa musia preukázať negatívnym výsledkom testu.

KORONAVÍRUS Po dlhej pandemickej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Pred vypuknutím pandémie prechádzalo cez malajzijsko-singapurské hranice približne 300.000 ľudí denne. Mnohí z nich boli Malajzijčania dochádzajúci za prácou do Singapuru. Všeobecné cestovanie by mohlo byť povolené v decembri, povedal Lee.

Viac o téme: OtvorenieHraniceSingapurMalajziaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu