Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americký prezident si pripomenul hladomor: Biden prisľúbil Ukrajine pomoc a podporu

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh, File)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden si v stredu pripomenul obete "úmyselného" stalinského hladomoru, ktorý na území Ukrajiny takmer pred storočím pripravil o život milióny ľudí. Šéf Bieleho domu zároveň prisľúbil Ukrajine podporu v jej súčasných problémoch s Ruskom, informuje tlačová agentúra AFP.

V rokoch 1932-1933 počas nútenej kolektivizácie úrody zo strany sovietskeho vodcu Josifa Stalina zahynulo niekoľko miliónov Ukrajincov. Roľníci a tí, ktorí boli od nich závislí, nemali čo jesť. Toto obdobie sa nazýva Holodomor a na Ukrajine si ho obyvatelia pripomínajú každý rok v novembri.

"Pietne si spomíname a vzdávame poctu miliónom nevinných Ukrajincov, ktorí trpeli a zahynuli počas Holodomoru," uviedol Biden vo vyhlásení. "Muži, ženy a deti, ktorí prišli o život počas tohto hladomoru, boli obeťami brutálnej politiky a úmyselných činov režimu Josifa Stalina," dodal americký prezident.

Spojené štáty sú na strane Ukrajiny

V narážke na súčasné napätie panujúce medzi ukrajinskou vládou, ktorú podporuje Západ, a Ruskom prezidenta Vladimira Putina Biden uviedol, že "Spojené štáty dnes opätovne potvrdzujú svoj záväzok voči ľudu Ukrajiny, ako aj svoju neochvejnú podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny".

Rusko opäť zhromažďuje vojakov

Západné vlády sú znepokojené údajnou vojenskou aktivitou Ruska neďaleko ukrajinských hraníc, ktorá bola hlásená v priebehu novembra a vyvolala obavy z toho, že by Moskva mohla plánovať inváziu na územie Ukrajiny. Kremeľ tieto tvrdenia odmieta, pričom obviňuje Západ zo šírenia "hystérie" a dezinformácií.

Ukrajinská armáda bojuje na východe krajiny s proruskými separatistami podporovanými Moskvou. Rusko tiež v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym v Čiernom mori.

Viac o téme: PomocHladomorRuskoUSAUkrajinaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu