Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OSN bije na poplach: Afganistan je na pokraji humanitárnej katastrofy, opustiť ho by bola historická chyba

Afganistan je na pokraji humanitárnej katastrofy a jeho kolabujúca ekonomika zvyšuje riziko extrémizmu. Zobraziť galériu (3)
Afganistan je na pokraji humanitárnej katastrofy a jeho kolabujúca ekonomika zvyšuje riziko extrémizmu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdullah Sahil)

NEW YORK - Afganistan je "na pokraji humanitárnej katastrofy" a jeho kolabujúca ekonomika zvyšuje riziko extrémizmu, varovala v stredu na pôde Bezpečnostnej rady OSN osobitná predstaviteľka OSN pre Afganistan Deborah Lyonsová. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Podľa Lyonsovej OSN predpovedá, že 60 percent z 38 miliónov obyvateľov Afganistanu čelí potravinovej núdzi, ktorá sa pravdepodobne počas zimy zhorší. Odhaduje sa, že HDP krajiny klesol o 40 percent. Povedala však, že humanitárnej katastrofe "sa dá predísť", pričom za hlavnú príčinu problému označila finančné sankcie voči vládnemu hnutiu Taliban, ktoré ovládlo krajinu 15. augusta. Sankcie "paralyzovali bankový systém a ovplyvnili každý aspekt ekonomiky", poznamenala.

Paralýza bánk uľahčí terorizmus, pašovanie a obchod s drogami

AP uviedla, že rezervy centrálnej banky Afganistanu vo výške deviatich miliárd dolárov, z ktorých väčšina sa nachádza v Spojených štátoch, boli zmrazené po páde bývalej vlády. Afganistan mal taktiež 23. augusta získať prístup k približne 450 miliónom dolárov od Medzinárodného menového fondu, ktorý ale zablokoval peniaze z dôvodu "nejasností" o novej vláde.

Lyonsová konštatovala, že "paralýza bankového sektora zatlačí väčšiu časť finančného systému do nezodpovedných a neregulovaných neoficiálnych výmen peňazí". To podľa jej slov "môže len pomôcť uľahčiť terorizmus, obchodovanie s drogami a ďalšie pašovanie drog", čo najprv ovplyvní Afganistan a potom "nakazí región".

OSN bije na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Podľa Lyonsovej je "závažným negatívnym vývojom" neschopnosť Talibanu zastaviť expanziu extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), ktorá je teraz podľa všetkého prítomná takmer vo všetkých provinciách krajiny a je čoraz aktívnejšia. Počet útokov pripisovaných IS sa podľa nej výrazne zvýšil zo 60 v minulom roku na 334 v tomto roku.

Lyonsová vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby našlo spôsoby, ako poskytnúť finančnú podporu afganskému ľudu, ktorý sa podľa nej "cíti opustený, zabudnutý a skutočne potrestaný okolnosťami, ktoré nezavinil". Opustiť Afgancov "by bola historická chyba," dodala Lyonsová.

Rusko sa chystá poslať do Afganistanu potraviny a lieky

Rusko sa chystá poslať do Afganistanu potraviny, lieky a nevyhnutný tovar, uviedol na stredajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Ruský veľvyslanec zdôraznil, že aktuálnou prvoradou úlohou je poskytnúť Afganistanu urgentnú humanitárnu pomoc. "Vítame rýchle opatrenia, ktoré v tomto smere prijala OSN, ako aj dobre fungujúcu interakciu s miestnymi úradmi," poznamenal podľa agentúry TASS Nebenzia.

"Sme tiež pripravení prispieť k tomuto spoločnému úsiliu. V blízkej budúcnosti pošleme do Afganistanu potraviny, lieky a nevyhnutný tovar," povedal ruský diplomat a vyjadril nádej, že kľúčoví donori preukážu štedrosť aj v takejto kritickej situácii.

OSN bije na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Olivier Douliery/Pool Photo via AP)

Väčšina humanitárnej pomoci Afganistanu bola pozastavená po tom, ako moc v krajine v auguste znova prevzal fundamentalistický Taliban. Zmrazených bolo aj približne deväť miliárd dolárov z rezerv afganskej centrálnej banky, z ktorých väčšina je uložená v USA.

Vláda afganského hnutia Taliban zverejnila v stredu otvorený list americkému Kongresu, v ktorom vyzvala Spojené štáty, aby uvoľnili financie afganskej centrálnej banky a prispeli tak k riešeniu humanitárnej a ekonomickej krízy v krajine.

Viac o téme: EkonomikaPrepadExtrémizmusAfganistanOSNHDPHumanitárna katastrofa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu