Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zemana premiestnili na lôžko dlhodobej starostlivosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Zdravotníci v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Prahe premiestnili v pondelok českého prezidenta Miloša Zemana na lôžko dlhodobej starostlivosti.

Urobili tak predovšetkým s ohľadom na to, aby k hlave štátu mohli prichádzať návštevy, ktoré sú iné ako návštevy najbližších. Prvú podnikne podvečer český premiér Andrej Babiš. "S primárnym zámerom umožniť uskutočnenie očakávateľných návštev u prezidenta republiky Miloša Zemana bol pacient premiestnený 15. 11. 2021 na lôžko dlhodobej starostlivosti," uviedla v tlačovej správe hovorkyňa ÚVN Jitka Zinke, ktorú citoval webový spravodajský portál iDNES.cz.

Zemana premiestnili na lôžko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Babiš dostal od lekárov povolenie navštíviť Zemana o 17.00 h. Už v nedeľu o tom informoval vo svojom pravidelnom programe Čau lidi. Hovorkyňa to v pondelok na poludnie potvrdila. V utorok zavíta k Zemanovi slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Nemocnica upozornila, že všetky návštevy pacientov na lôžkach dlhodobej starostlivosti musia bez rozdielu spĺňať stanovené protiepidemické zásady.

Navštevujúce osoby nesmú javiť príznaky koronavírusového ochorenia

Navštevujúce osoby nesmú javiť príznaky koronavírusového ochorenia COVID-19, prípadne iného respiračného ochorenia. Po celý čas návštevy musia mať nasadenú ochranu úst a nosa typu FFP2. Návšteva sa uskutoční iba na izbe, kde je pacient hospitalizovaný, a môže trvať najviac 30 minút. Pri pacientovi počas návštevy môžu byť prítomné najviac dve osoby. Návšteva tiež musí doložiť, že absolvovala jedno z kritérií OTP (očkovanie, testovanie, prekonanie).

Zemana hospitalizovali 10. októbra na klinike intenzívnej medicíny ÚVN. Riaditeľ nemocnice a Zemanov ošetrujúci lekár médiám neskôr povedal, že dôvodom hospitalizácie prezidenta sú komplikácie sprevádzajúce jeho chronické ochorenie. Hospitalizácia prezidenta vyvolala obavy o jeho schopnosti vykonávať svoju funkciu.

Zemana premiestnili na lôžko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Zemana 4. novembra preložili na štandardné lôžkové oddelenie. O deň neskôr poskytol telefonický rozhovor rozhlasovej stanici Frekvence 1. Okrem iného povedal, že sa cíti "normálne". V sobotu 6. novembra sa prostredníctvom videomosta s prezidentom zišiel líder koalície SPOLU Petr Fiala. Zeman 9. novembra poveril Fialu rokovaním o zostavení novej vlády. O dva dni neskôr prijal demisiu Babišovej vlády, kabinet súčasne poveril, aby dočasne vykonával funkcie do vymenovania novej vlády.

Viac o téme: ČeskoStarostlivosťZdravotný stavMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu