Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Joe Biden a čínsky prezident Si Ťchin-ping majú mať v pondelok virtuálny summit

Americký prezident Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťchin-ping by v pondelok 15. novembra mali prostredníctvom videokonferencie absolvovať summit. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na americké médiá.

Televízna stanica CNN a týždenník Politico oznámili, že summit je predbežne naplánovaný na pondelok. Odvolali sa pri tom na nemenované zdroje. Vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom sa v období posledných týždňov zhoršili najmä v spojitosti s Taiwanom. Čína tento autonómny ostrovný štát považuje za svoje vlastné územie. Čínske stíhačky v poslednom čase čoraz častejšie narušujú vzdušný priestor Taiwanu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Washington Taiwanu opakovane vyjadril podporu. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken tento týždeň povedal, že prezidenti (Biden a Si Ťchin-ping), ktorí sa osobne nestretli od Bidenovho nástupu do úradu v januári, sa čoskoro spoja prostredníctvom videokonferencie.

Od Bidenovho nástupu do funkcie dvojica prezidentov absolvovala dva telefonické rozhovory, pripomína AFP. Biden rovnako ako jeho predchodca Donald Trump voči Číne zaujal neústupčivý postoj a túto ázijskú krajinu považuje za najväčšiu výzvu 21. storočia, konštatuje AFP.

Viac o téme: SummitUSAČínaJoe BidenSi Ťchin-ping
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu