Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Chrípka aj Covid naraz? Odborníci varujú: Pozor, táto kombinácia môže byť smrteľná! Výzva rodičom

(Zdroj: SITA/AP Photo/Ted S. Warren)

BRNO - Nosenie rúšok, lockdown a iné protipandemické opatrenia v minulom roku spôsobili, že mnoho ľudí je teraz menej odolných voči ostatným respiračným infekciám. V Česku zaznamenali prvý prípad infekcie chrípky aj Covid-19 u sedemročného chlapca. Odborníci apelujú na rodičov.

Peter Pellegrini vyzýva na dodržiavanie opatrení

Pellegrini vyzýva na dodržiavanie opatrení (Zdroj: Topky/Maarty)

V minulej sezóne nebol v Českej republike potvrdený žiadny prípad chrípky a podobne to bolo aj na Slovensku. Stalo sa to najmä preto, že nosenie rúšok a obmedzenie pohybu výrazne obmedzilo šírenie sa respiračných chorôb. Teraz sa však opatrenia uvoľnili a ľudia majú slabšiu imunitu práve voči takýmto chorobám, aj chrípke. 

Bordel vo Viedni spustil TOP očkovaciu kampaň: Po pichnutí sex zadarmo! Aj so sexi Slovenkami

Podľa českého molekulárneho biológa Omara Šerého v Brne zachytili chrípkový vírus a aj Covid-19 u sedemročného chlapca. Pediatri preto rodičom odkazujú, aby svoje deti chránili a dali ich zaočkovať proti chrípke. Upozornil na to český Blesk

"V Brne dnes máme prvý záchyt chrípkového víru v tejto sezóne. Detaily zverejním v priebehu tohoto týždňa. Na vzorke stále pracujeme. Jedna koincidencia RSV vírusu s koronavírusom sa objavila u sedemročného chlapca, čo môže znamenať horší piebeh infekcie," uviedol molekulárny biológ. 

Aj keď sa odborníci rozchádzajú v názoroch, ako silno tento rok udrie chrípka, v jednom sú jednotní, a to je očkovanie. To odporúčajú najmä rizikovým osobám, medzi ktoré patria aj deti. Upozorňujú totiž, že pokiaľ sa človek nakazí obidvoma vírusmi naraz, hrozí uňho horší priebeh, napríklad vo forme ťažkého zápalu pľúc, ktorý často končí úmrtím. 

Viac o téme: ChrípkaOchorenieKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu