Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rodinu zožiera žiaľ: Pre KORONAVÍRUS prišli o matku! Preboha, nechajte sa očkovať, odkazujú

Rodina prišla o matku pre pandémiu koronavírusu. Zobraziť galériu (3)
Rodina prišla o matku pre pandémiu koronavírusu. (Zdroj: reprofoto YouTube/Sky News)

LONDÝN/BIRMINGHAM - Koronavírus nie je problémom len v našich končinách, ale aj v zahraničí. Hlavným strašiakom je však pre ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní a potvrdil to aj ďalší tragický prípad, tentokrát z Veľkej Británie. Početná rodina tak pre pandémiu prišla o matku už piatich detí, keďže zomrela niekoľko týždňov po pôrode.

Skutočne smutnému prípadu sa v reportáži venoval portál Sky News. Problémom vo Veľkej Británii je totiž to, že má pomerne veľké percento nezaočkovaných tehotných žien. Lekári už pritom viackrát budúce matky uisťovali, že vakcína proti Covidu-19 je bezpečná aj pre nich. S takouto prosbou sa teraz na ďalšie tehotné matky obracia aj rodina 37-ročnej nebohej Saiqy Parveenovej z Birminghamu. Tá zomrela niekoľko týždňov po pôrode už svojej piatej dcery.

Ani si ju nestihla podržať v náručí

Smútok nad celým prípadom prináša aj fakt, že nebohá matka si vlastnú dcéru nestihla ani pozrieť a podržať vo vlastnom náručí. Podľa dostupných informácií jej bola vakcína ponúknutá, no Parveenová ju odmietla s tým, že chce počkať do pôrodu. Zrejme aj toto rozhodnutie ju stálo život. Jej manžel Majid Ghafur ostal teraz na celú rodinu sám.

Majid Ghafur teraz ostal vdovcom.
Zobraziť galériu (3)
Majid Ghafur teraz ostal vdovcom.  (Zdroj: reprofoto Sky News)

Prosba rodiny

Aj rodina si z tohto prípadu zobrala ponaučenie a pre verejnosť vydala vyhlásenie, aby s očkovaním neváhali. "Preboha, nechajte sa zaočkovať," poskytla svetu stanovisko užialená rodina. Parveenová sa vírusom nakazila zrejme v ôsmom mesiaci tehotenstva, neskôr skončila v nemocnici na ventilácii a 1. novembra svoj boj o život prehrala. Rodina doplnila informáciu, že pozitívny test Saiqa mala už 14. septembra.

Doktori se napokon rozhodli pre cisársky rez 26. septembra, brat pacientky Qayoum Mughal dodal, že lekárom dala písomný súhlas k cisárskemu rezu ešte predtým, než bola napojená na ventilátor.

Rodinu zožiera žiaľ: Pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto Sky News)

Nestihli sa ani rozlúčiť

Rodine tak ostali len oči pre plač. "Nedozvedela sa ani len to, či je bábätko chlapček alebo dievčatko,“ povedal pre televíznu stanicu zarmútený vdovec Ghafur. "Je to tak veľmi smutné a šokujúce. Nemala ani šancu sa rozlúčiť, ani 5 minút, aby mi povedala, čo mám robiť, ako sa starať o našich 5 dcér,“ pokračoval cez slzy vdovec.

Muž teraz nevie čo má robiť a okrem novonarodenej Duy mu ostali ešte 4 ďalšie dcéry Núr (12), Imán (11), Hibbah (8) a Ayesh (6).

Až po smrti sa rozhovoril Parveenovej brat Qayoum Mughal, ktorý objasnil, že v lete jej lekár vakcínu ponúkol, no tá sa rozhodla počkať. Mughal teraz vyzval všetkých nezaočkovaných, aby svoje rozhodnutie počkať či neočkovať sa čím skôr zmenili. 

archívne video

Premiér Heger vyzval ľudí na očkovanie: COVID automat je nastavený správne, problém je, že dodržiavanie pravidiel zlyháva (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: DetiMatkaSmrťVdovecKoronavírusSaiqa Parveen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu