Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

České nemocnice sa plnia pacientami s KORONAVÍRUSOM: Za týždeň ich pribudlo viac ako tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Počet pacientov hospitalizovaných s chorobou COVID-19 v českých nemocniciach sa oproti minulému týždňu zvýšil o zhruba tisíc na 2697, pričom 388 z nich je vo vážnom stave. Za ostatných 24 hodín laboratória odhalili 2996 prípadov nákazy, čo je zhruba rovnako ako pred týždňom, informoval spravodajský server iDNES.cz.

V priebehu nedele tejto pľúcnej chorobe, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v ČR ďalších 12 nakazených. Ministerstvo zdravotníctva za celý uplynulý týždeň eviduje 244 obetí covidu.

Reprodukčné číslo kleslo

Tzv. reprodukčné číslo, ktoré ukazuje mieru šírenia koronavírusu, však kleslo na hodnotu 1,29, pričom ešte v sobotu bolo na hodnote 1,41. Sedemdňová incidencia prípadov na 100.000 obyvateľov je 499, čo je oproti predchádzajúcemu dňu mierny nárast.

Pred rokom bola situácia v nemocniciach horšia, pripomína iDNES. Hospitalizovaných bolo 7500 covidových pacientov, pričom 1100 z nich vo vážnom stave. Vlani o tomto čase tiež viac ľudí umieralo, chorobe podliehalo každý deň zhruba 200 osôb.

Situácia by mala byť lepšia vďaka očkovaniu

Situácia z vlaňajšej jesene či tohtoročnej jari by sa už podľa odborníkov nemala vďaka očkovaniu opakovať.

Zdravotníci v nedeľu podali 5504 ľuďom prvú dávku proticovidových vakcín, 757 ľuďom očkovanie dokončili a imunitu 4393 osôb posilnili treťou dávkou. Celkovo je v ČR plne zaočkovaných 6.136.362 ľudí.

Viac o téme: ČeskoPandémiaNemocniceNové prípadyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu