Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obrovská TRAGÉDIA v africkom štáte: Výbuch cisterny! Zahynulo najmenej 99 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

FREETOWN – V hlavnom meste afrického štátu Sierra Leone prišlo o život po explózii cisterny s palivom najmenej 99 ľudí. Oznámil to dnes námestník ministra zdravotníctva Amara Jambai. Podľa bilancie zverejnenej tamojšími úradmi je ťažko popálených 88 ľudí.

Foday Musa z jednotky intenzívnej starostlivosti freetownskej nemocnice, ktorého citovala agentúra AP, povedal, že 30 z popálených neprežije. Zranených v dvoch nemocniciach navštívil viceprezident Mohamed Juldeh Jallon. Dvanásťmetrová cisterna sa zrazila v piatok neskoro večer s iným vozidlom na križovatke vo Freetowne. Na snímkach publikovaných miestnymi médiami bolo vidieť množstvo spálených tiel.

Obrovská strata na životoch

Prezident Julius Maada Bio, ktorý je na klimatickej konferencii v Škótsku, povedal, že je "zarmútený tou strašnou stratou životov". Vo svojom tweete uviedol, že vláda urobí všetko, aby pomohla rodinám mŕtvych. V hlavnom meste afrického štátu Sierra Leone prišlo o život po explózii cisterny s palivom najmenej 99 ľudí. Oznámil to dnes námestník ministra zdravotníctva Amara Jambai. Podľa bilancie zverejnenej tamojšími úradmi je ťažko popálených 88 ľudí.

Obrovská TRAGÉDIA v africkom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/NDMA)

Dvanásťmetrová cisterna sa zrazila v piatok neskoro večer s iným vozidlom na križovatke vo Freetowne. Na snímkach publikovaných miestnymi médiami bolo vidieť množstvo spálených tiel. Medzi obeťami sú ľudia, ktorí si chceli nabrať palivo z poškodenej cisterny, uviedla starostka metropoly Yvonne Akiová-Sawyerrová.

Obrovská TRAGÉDIA v africkom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/NDMA)

Na mieste pokračujú záchranné práce 

Civilná ochrana pre televíziu CNN potvrdila 84 obetí, riaditeľ ústrednej štátnej márnice vo Freetowne však podľa agentúry Reuters informoval, že tam po výbuchu prijali už 91 tiel. Podľa starostky rozsah spôsobených škôd stále zisťujú. Zástupca Červeného kríža pre agentúru AFP povedal, že na mieste aj v sobotu ráno pokračovali záchranné práce.

Prezident krajiny vyjadril smútok 

Prezident západoafrickej krajiny Julius Maada Bio, ktorý sa v Škótsku zúčastňuje na klimatickom summite OSN, vyjadril smútok nad "strašnou stratou životov". Prisľúbil, že jeho vláda urobí všetko na podporu postihnutých rodín.

Obrovská TRAGÉDIA v africkom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Obrovská TRAGÉDIA v africkom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/NDMA)

Viac o téme: VýbuchCisternaSierra Leone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu