Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezidentka rokovala v Glasgowe o klíme s princom Charlesom

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

GLASGOW - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v rámci klimatickej konferencie v škótskom Glasgowe stretla s britským princom Charlesom, s ktorým diskutovala o opatreniach na ochranu klímy. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Čaputová s princom Charlesom diskutovala o tom, ako Slovensko a Spojené kráľovstvo prispievajú k ochrane klímy, aj o tom, že naliehavosť klimatickej krízy pociťujú najmä mladí ľudia. Zároveň sa zhodli, že potreba ochrany klímy nepredstavuje iba náklady, ale môže byť spojená aj s veľkými ekonomickými príležitosťami. Prezidentka okrem toho na svojom účte na Instagrame oznámila, že sa na glasgowskej konferencii stretla aj s viacerými ďalšími svetovými lídrami a osobnosťami. 

Rozlúčila sa napríklad s dosluhujúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorej poďakovala za jej dlhoročné pôsobenie v politike. Hovorila aj so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, pričom vyjadrila potešenie, že EÚ oznámila klimatické ciele, ktoré patria medzi tie najambicióznejšie. 

Čaputovú potešilo aj stretnutie s britským prírodovedcom

Čaputovú potešilo aj stretnutie s britským prírodovedcom Davidom Attenboroughom, ktorého dokumenty podľa jej slov výrazne ovplyvnili naše nazeranie na prírodu. S islandskou premiérkou Katrín Jakobsdóttir diskutovala prezidentka o tom, ako môže byť Island pre SR vzorom v transformácii na tzv. zelenú ekonomiku. 

Čaputová odcestovala do Škótska v nedeľu (31. 10.) popoludní bežnou komerčnou linkou, s prejavom na konferencii vystúpi v utorok (2. 11.). Klimatická konferencia OSN v Glasgowe, známa aj pod skratkou COP26, sa považuje za najvýznamnejšie globálne klimatické fórum od prijatia Parížskej klimatickej dohody v roku 2015. Dvojtýždňové podujatie odštartovalo Ffrum svetových lídrov, ktoré sa koná 1. a 2. novembra. V týchto dňoch bude Prezidentský palác v Bratislave večer osvetlený symbolicky nazeleno.

Viac o téme: GlasgowPrinc CharlesZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu