Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spojené štáty zintenzívňujú pomoc pre Afganistan: Obchádzajú talibanskú vládu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdullah Sahil)

WASHINGTON - Spojené štáty vzhľadom na humanitárnu krízu v Afganistane poskytnú tejto krajine ďalších 144 miliónov dolárov. V noci na piatok to oznámila Národná bezpečnostná rada (NSC).

Výška americkej humanitárnej pomoci pre Afganistan a afganských utečencov v danom regióne sa tak dostane na úroveň takmer 474 miliónov dolárov za tento rok. NSC však dala jasne najavo, že podpora nebude poskytnutá prostredníctvom vlády militantného islamistického hnutia Taliban, ale za pomoci nezávislých humanitárnych organizácií, informuje tlačová agentúra DPA.

Akútnemu hladu môže od novembra čeliť viac než polovica obyvateľov Afganistanu 

"Naši partneri dodajú život zachraňujúcu ochranu, prístrešie, podporu živobytia, základnú zdravotnú starostlivosť, pomoc pri zazimovaní, núdzovú potravinovú pomoc, vodu, sanitáciu a hygienické služby v reakcii na narastajúce humanitárne potreby, ktoré sa zhoršujú nedostatkom zdravotnej starostlivosti, suchom, podvýživou a blížiacou sa zimou," uviedla hovorkyňa NSC Emily Horneová.

Svetový potravinový program (WFP), organizácia OSN so sídlom v Ríme, v pondelok upozornila, že od novembra môže čeliť akútnemu hladu viac než polovica obyvateľstva Afganistanu. Takmer 20-ročná vojenská operácia, ktorú v tejto krajine viedli Spojené štáty, sa skončila pred takmer dvoma mesiacmi stiahnutím posledných vojakov koalície.

Taliban sa ujal moci v polovici augusta

Taliban sa opäť ujal moci v polovici augusta, odvtedy došlo k pozastaveniu veľkej časti medzinárodnej humanitárnej pomoci a rozvojových fondov pre Afganistan. Zmrazené sú aj rezervy Afganskej centrálnej banky (DAB) v zahraničí.

Viac o téme: PomocUSAAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu