Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Extrémne sucho spôsobuje smrtiace piesočné búrky: V Brazílii zahynulo najmenej šesť ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Hassan Ammar)

SAO PAULO - Najmenej šesť obetí si vyžiadali nezvyčajne silné piesočné búrky v brazílskom štáte Sao Paulo, uviedli v piatok miestne médiá. Oblasť juhovýchodnej Brazílie postihlo extrémne sucho, informuje agentúra AFP.

Oblaky hustého oranžového prachu pohybujúceho sa naprieč krajinou, sprevádzané vetrom s rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu, bolo v oblasti od konca septembra vidieť už najmenej trikrát. Piesočné búrky vystrašili obyvateľov mestských i vidieckych oblastí štátov Sao Paulo i Minas Gerais. Brazília čelí najhoršiemu obdobiu sucha za uplynulých 91 rokov, čo viedlo ku kriticky nízkej hladine vody v zásobárňach v stredozápadnej a južnej časti krajiny, čo zvyšuje náklady na elektrickú energiu, píše AFP.

Šesť ľudí, ktorí prišli o život v Sao Paule, sa stalo obeťami padajúcich stromov, zrútených domov a ďalších priamych následkov búrok, uviedli miestne médiá. Podľa meteorológov je nezvyčajná intenzita búrok výsledkom dlhého obdobia sucha, vysokých teplôt a nízkej vlhkosti vzduchu.

Po období sucha zvyčajne nasleduje dážď spravidla sprevádzaný víchricou, pripomína AFP. Silné piesočné búrky podľa meteorológov nemožno oddeliť od klimatických zmien. Takéto búrky, ktoré sa môžu často vyskytovať v púštnych oblastiach, môžu siahať do výšky tisícov metrov a môžu mať rozsah až do 160 kilometrov, pričom trvajú niekoľko hodín. Okrem toho, že oblasť bojuje s extrémnym suchom, prevažne poľnohospodársky región má rozsiahle územia nepokryté vegetáciou, čo územie ešte viac vystavuje silnému vetru.

Viac o téme: ObeteSuchoBrazíliaPiesočné búrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu