Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Taliansko zápasí s obrovskými zrážkami: Prekonali niekoľko rekordov

Autobus odnáša prúd vody zo záplav. Zobraziť galériu (2)
Autobus odnáša prúd vody zo záplav. (Zdroj: YouTube/ World Is Dangerous)

JANOV - Taliansko zápasí s obrovskými búrkovými zrážkami. V okolí Janova bola situácia najhoršia. Tu spadlo v priebehu 24 hodín vyše 900 mm zrážok. Ako informuje imeteo.sk padli národné rekordy v kategórii intenzity zrážok za jednu hodinu aj za šesť hodín.

Intenzívne búrky priniesol počas pondelka vlhký a teplý vzduch, ktoré sa objavovali na stále tom istom mieste a to v okolí Janova.

Osobitne zasiahnutá bola obec Rossiglione. Ta leží asi 25 kilometrov od Janova. Tu spadlo za 15 hodín 808 mm zrážok. Avšak 24-hodinový úhrn zrážok bol 926 mm. To je veľmi blízko rekordnému úhrnu zrážok z roku 1970, kedy spadlo za 24 hodín 948 mm zrážok.

Taliansko zápasí s obrovskými
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: apral)

Celonárodný rekord však padol v kategórii za šesť hodín na stanici Cairo Montenatto, kedy spadlo 496 mm. Ako píše imeteo.sk predošlý rekord z roku 2011 bol prekonaný o 24 mm zrážok.

Novým národným rekordom je aj úhrn zrážok za jednu hodinu. Rekordné množstvo zrážok padlo v obci Vicomorasso a to 181 mm.

Obrovské záplavy

Veľké zrážky spôsobili samozrejme okamžité záplavy. Najviac postihnutý bol región Ligúria. Ten leží na severozápade Talianska.

Záplavy viedli k uzavretiu niektorých diaľnic a tiež železničnej dopravy. Záplavám padol za obeť aj most v Quiliane.

V stredomorí počas búrok udrelo vyše 250-tisíc bleskov za 24 hodín, píše imeteo.sk. Je zázrak, že pri takomto vyčíňaní počasia neprišiel nikto o život.

Viac o téme: ZáplavyBúrkyZrážkyTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu