Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MEGAŠKANDÁL katolíckej cirkvi: Zverejnili šokujúcu správu o zneužívaní detí, číslo je obrovské

Zakladateľ Asociácie obetí Zobraziť galériu (3)
Zakladateľ Asociácie obetí "La parole liberee" Francois Devaux reaguje pri kópiách správy pri príležitosti zverejnenia správy o prípadoch pohlavného zneužívania detí predstaviteľmi katolíckej cirkvi vo Francúzsku (Zdroj: TASR/Thomas Coex, Pool via AP)

PARÍŽ - Vo Francúzsku zaznamenali v rokoch 1950 – 2020 približne 216.000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých predstaviteľmi katolíckej cirkvi. V utorok to oznámila nezávislá komisia vyšetrujúca zneužívanie detí v rámci rímskokatolíckej cirkvi vo Francúzsku.

Ako informovala agentúra AFP, prelomovú správu komisia zverejnila po 2,5-ročnom vyšetrovaní. Ak sa k obetiam zneužívania za sedem desaťročí započítajú aj obete činov, ktorých sa dopustili laickí členovia cirkvi, ako sú učitelia v katolíckych školách, ich počet sa zvýši na 330.000.

Krutá ľahostajnosť cirkvi

"Katolícka cirkev prejavovala až do roku 2000 hlbokú a dokonca krutú ľahostajnosť voči obetiam," uviedol predseda komisie Jean-Marc Sauvé na tlačovej konferencii. Sauvé vyzval cirkev, aby obete týchto činov finančne odškodnila, aj keď väčšinu prípadov súvisiacich s údajnými zločinmi už nie je možné stíhať.

Predseda nezávislej komisie Jean-Marc
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Thomas Coex, Pool via AP)

V správe komisie, ktorá má takmer 2500 strán, sa uvádza, že "veľkú väčšinu“ obetí tvorili chlapci zo širokej škály sociálnych pomerov.

Zneužívanie sa dopustilo viac ako 3000 ľudí, prevažne kňazov

"Katolícka cirkev je po rodine a okruhu priateľov prostredím, v ktorom je najviac rozšírené sexuálne násilie," uvádza sa v správe.

Kópie správy o prípadoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Thomas Coex, Pool via AP)

Sauvé v rozhovore zverejnenom v nedeľníku Le Journal du Dimanche predtým uviedol, že v radoch cirkvi pracovalo za posledných 70 rokov 3000 osôb, ktoré sa dopustili zneužívania detí. Dve tretiny z nich pritom tvorili kňazi.

Viac o téme: ZnásilnenieVyšetrovanieZneužívanieKňaziFrancúzskoCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu