Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Desaťtisíce ľudí žiadali impeachment prezidenta Bolsonara

(Zdroj: TASR / Eduardo Munoz/Pool Photo via AP)

BRAZÍLIA - Desaťtisíce obyvateľov Brazílie opäť protestovali v sobotu proti prezidentovi Jairovi Bolsonarovi, pričom žiadali, aby naňho bola podaná ústavná žaloba (impeachment). Informovala o tom agentúra AFP.

Veľké davy odporcov brazílskeho prezidenta sa zhromaždili v mestách Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brazília a ďalších v rámci celonárodnej kampane, ktorú podporujú desiatky ľavicových strán a odborov. Podľa miestnych médií sa demonštrácie uskutočnili v 84 mestách v 24 zo 27 zväzových štátoch Brazílie.

Krajne pravicového prezidenta Bolsonara kritizujú Brazílčania najmä za reakciu jeho vlády na koronavírusovú pandémiu, ktorá v tejto najväčšej latinskoamerickej krajine zabila už takmer 600.000 ľudí. "Dostaneme ho preč. Nádejou ľudí tu v uliciach je vyvinúť tlak na zákonodarcov, aby vyzvali na obžalobu (Bolsonara)," povedala pre AFP 69-ročná profesorka na dôchodku Elizabeth Simoesová.

Dolná komora už eviduje viac ako 100 žiadostí

Dolná komora brazílskeho parlamentu - Poslanecká snemovňa - eviduje už viac ako 100 žiadostí o Bolsonarov impeachment, jej predseda a spojenec vlády Arthur Lira ich však ignoruje, približuje AFP. Na demonštráciách viali červené vlajky ľavicovej Strany pracujúcich (PT) bývalého prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, ako aj vlajky iných ľavicových aj centristických strán, všíma si AFP. Demonštranti protestovali aj proti rastúcim cenám potravín a paliva. Žiadali tiež pomoc pre 14,1 milióna obyvateľov Brazílie, ktorí nemajú prácu.

Bolsonarova vláda čelí ekonomickej kríze, koronavírusovej pandémií, ako aj viacerým vyšetrovaniam, ktoré nariadil najvyšší brazílsky súd. V ostatných mesiacoch Bolsonarova popularita prudko klesla, podľa prieskumov verejnej mienky ho podporuje len približne 22 percent opýtaných, približuje AFP. Jeden prieskum inštitútu Datafolha z polovice septembra ukázal, že Bolsonaro má rok pred prezidentskými voľbami podporu len 26 percent opýtaných, pričom Lula da Silva mal 44 percent.

Viac o téme: ProtestBrazíliaImpeachmentJair Bolsonar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu