Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americký minister sa v Indii stretol s vyslancom dalajlámu: Jeho návšteva môže rozhnevať Čínu

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP)

NAÍ DILLÍ - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v stredu v Naí Dillí stretol s Ngodopom Dong-čungom - vyslancom tibetského duchovného vodcu dalajlámu, informovala agentúra Reuters.

Ngodop Dong-čung je zástupcom Ústrednej tibetskej správy (CTA), označovanej tiež ako tibetská exilová vláda. Blinken s ním podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí absolvoval krátke stretnutie. Stretnutie Blinkena s Dong-čungom je podľa Reuters najvýznamnejší kontakt USA s tibetskou vládou od dalajlámovho stretnutia s bývalým prezidentom USA Barackom Obamom vo Washingtone v roku 2016.

Blinkenova návšteva môže podľa Reuters rozhnevať Čínu. Medzinárodná podpora CTA a tibetských ľudskoprávnych organizácií sa v poslednom období zvýšila, zatiaľ čo Čína čelí zvyšujúcej sa kritike za porušovanie ľudských práv - najmä zo strany USA, píše Reuters. Čínska armáda obsadila Tibet v roku 1950, pripomína Reuters. Dalajláma odišiel do exilu v Indii v roku 1959 po neúspešnom povstaní proti čínskej nadvláde.

Ak sa Taliban neumravní, z Afganistanu bude vyvrheľ

Ak bude Taliban pokračovať v porušovaní práv afganského obyvateľstva a zmocní sa vlády násilím, Afganistan bude môcť byť považovaný za "vyvrheľský štát", vyhlásil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken po stredajšom stretnutí so svojím indickým náprotivkom Subrahmanjamom Džajšankarom v Naí Dillí.

Podľa Blinkena predstavitelia Talibanu túžia po medzinárodnom uznaní. "Predpokladám, že Taliban chce, aby jeho predstavitelia mohli slobodne cestovať po svete, aby boli sankcie voči nim zrušené... Násilné prevzatie moci v krajine a porušovanie práv vlastného obyvateľstva nie je cestou, ako to dosiahnuť," uviedol Blinken podľa agentúry DPA. Zároveň vyzval Taliban na riešenie konfliktu za rokovacím stolom a zostavenie "inkluzívnej" vlády.

Ako zdôraznil americký minister, USA síce do konca augusta plánujú stiahnuť svojich vojakov z Afganistanu, avšak krajinu budú naďalej podporovať diplomaticky a aj rôznymi spôsobmi pomoci bezpečnostným zložkám. Blinken a Džajšankar diskutovali aj o spolupráci v aliancii Quad, ktorá okrem USA a Indie zahŕňa aj Japonsko a Austráliu. V reakcii na kritiku Číny, že cieľom zoskupenia je obmedziť jej vplyv, Blinken uviedol, že nejde o vojenský pakt. Naopak, Quad podľa amerického ministra združuje krajiny s podobnými názormi na viaceré témy - napríklad pandémiu, hospodársku obnovu, klimatickú zmenu či námornú bezpečnosť.

Viac o téme: StretnutieDalajlámaVyslanecUSAČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu