Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Izrael v reakcii na nové raketové útoky opäť zaútočil na ciele v pásme Gazy

Výbuchy v pásme Gazy
Výbuchy v pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

JERUZALEM - Izraelské vzdušné sily v pondelok skoro ráno zaútočili na niekoľko cieľov v pásme Gazy. Išlo o reakciu na vystrelenie rakiet smerom na židovský štát. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej si obe znepriatelené strany opätujú paľbu už tretím dňom.

Izraelská armáda informovala o troch samostatných odpaloch rakiet v noci z nedele na pondelok s tým, že najmenej dve z nich zachytil izraelský systém protiraketovej obrany s názvom Železná kupola (Iron Dome). V reakcii na to zaútočil židovský štát na niekoľko nešpecifikovaných cieľov islamistického hnutia Hamas. Na oboch stranách podľa AP neboli hlásené žiadne obete.

Panujú obavy z ďalšieho väčšieho konfliktu

Situácia na hranici pásma Gazy sa v poslednom čase znova zhoršila a panujú obavy z ďalšieho väčšieho konfliktu. Izrael začiatkom mesiaca oznámil viacero zmiernení blokády pásma Gazy, aby situáciu upokojil, Hamas však žiada jej úplné zrušenie. V máji vypukol medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v Gaze 11-dňový ozbrojený konflikt, ktorý ukončilo prímerie sprostredkované Egyptom. Izrael, USA a EÚ zaraďujú Hamas medzi teroristické organizácie.

Viac o téme: Raketyútok IzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu