Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Česko zaradí do červenej kategórie ďalšie tri krajiny: Slovensko bude oranžové

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Česko od pondelka preradí do červenej kategórie s vysokým rizikom nákazy koronavírusom Rakúsko, Chorvátsko a Írsko. Do oranžovej kategórie so stredným rizikom nákazy sa presunú viaceré krajiny vrátane Slovenska, Talianska či Rumunska. Informoval o tom vo štvrtok portál Novinky.cz.

Pred návratom z krajín v zelenej a oranžovej kategórii je potrebné vyplniť príjazdový formulár a do piatich dní po návrate absolvovať test. V zelenej kategórii s nízkym rizikom nákazy budú Maďarsko, Poľsko, Vatikán a Azorské ostrovy. Z mimoeurópskych krajín tam Česko zaraďuje Austráliu, Hongkong, Japonsko, Jordánsko, Kóreu, Kanadu, Katar, Macao, Nový Zéland, Saudskú Arábiu, Singapur a Taiwan.

Okrem SR a už spomenutých štátov zaradilo české ministerstvo zdravotníctva do oranžovej kategórie aj Dánsko, Švédsko, Luxembursko, Lotyšsko, San Marino, Andorru, Kanárske ostrovy, Fínsko, Maltu a portugalskú Madeiru.

Príjazdový formulár a nutná izolácia

Medzi vysoko rizikové (červené) krajiny patria Bulharsko, Belgicko, Island, Írsko, Chorvátsko, Cyprus, Holandsko, Nórsko, Litva, Lichtenštajnsko, Monako, Nemecko, Estónsko, Francúzsko, Rakúsko, Grécko, Slovinsko, Švajčiarsko, Španielsko vrátame Baleárských ostrovov a Portugalsko. Ostatné štáty spadajú do tmavočervenej kategórie (veľmi vysoké riziko nákazy).

Návrat z červených krajín si vyžaduje vyplnenie cestovného formulára, ako aj povinnosť podstúpiť antigénový alebo PCR test v prípade príchodu hromadnou dopravou. "Pre tieto osoby platí povinnosť podstúpiť po návrate do ČR PCR test, a to najskôr v piaty deň a najneskôr v 14. deň po vstupu na územie ČR. Dovtedy je nutné zostať v izolácii. V prípade cesty do ČR individuálnou prepravou nie je potrebné disponovať testom pred začiatkom cesty, ale je povinnosť podstúpiť po vstupe na územie ČR najskôr v piaty deň a najneskôr v 14. deň PCR test. Do poskytnutia výsledku je nutná izolácia," pripomenulo ministerstvo zdravotníctva.

Výnimka z testovania platí pre zaočkované osoby a pre ľudí, ktorí počas posledných 180 dní prekonali covid. Príjazdový formulár však musia vyplniť všetci bez ohľadu na očkovací status.

Viac o téme: ČeskoCestovanie KoronavírusRizikové krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu