Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Hongkongu zatkli štyroch popredných prodemokratických aktivistov

Zatkli známych aktivistov
Zatkli známych aktivistov (Zdroj: SITA/AP Photo/Kin Cheung,File)

HONGKONG - Štyroch známych prodemokratických aktivistov zatkli v Hongkongu v súvislosti so sporným zákonom o národnej bezpečnosti, ktorý v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny zaviedol Peking. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Podľa Hongkonskej aliancie na podporu vlasteneckých a demokratických hnutí v Číne zatkla štátna bezpečnostná polícia v stredu ráno jej podpredsedníčku, právničku Cou Sing-tchung, a tiež vysokopostavených členov aliancie Liang Kan-weja, Tcheng Ngok-kuana a Čchen Tchao-wej.

Aliancia potvrdila zatknutia na svojej stránke na Facebooku. Táto skupina stojí za organizáciou tichého protestu, ktorý sa v Hongkongu koná každý rok na pamiatku obetí masakry na Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) v Pekingu z júna 1989. Štvoricu zatkli deň po tom, čo oficiálne odmietla spolupracovať s vyšetrovaním narušenia národnej bezpečnosti.

Bezpečnostný zákon platný v Hongkongu cieli na prodemokratickú opozíciu a trestá aktivity, ktoré Peking pokladá za podvratné, separatistické, teroristické alebo sprisahanecké. Podľa kritikov slúži tento zákon na umlčanie odporcov a na zabetónovanie moci komunistickej strany. Na základe tohto zákona zatkli už vyše 100 prodemokratických aktivistov. Zákon je pritom nekonkrétny, ale zároveň má aj široký záber. Vo väzení sú už desiatky ľudí obvinených v súvislosti s protestmi.

Viac o téme: BezpečnosťZákonHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu