Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hongkong reaguje na vyjadrenia USA: Úrady obhajovali zákon o národnej bezpečnosti

Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová
Najvyššia predstaviteľka Hongkongu Carrie Lamová (Zdroj: SITA/AP/Vincent Yu)

HONGKONG - Hongkonské úrady v sobotu obhajovali sporný zákon o národnej bezpečnosti po tom, ako americká vláda upozornila, že tento zákon predstavuje riziko pre ľudí a podniky. Informovala o tom agentúra DPA.

Hongkonské ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že Pekingom zavedený zákon o národnej bezpečnosti "je v súlade s medzinárodnými postupmi". Americká vláda v piatok americké spoločnosti varovala, že obchodné aktivity v Hongkongu predstavujú riziko. Washington takisto zaviedol sankcie voči siedmim predstaviteľom čínskych úradov.

Hongkonské ministerstvo spravodlivosti označilo za "desivú" skutočnosť, že niektoré západné krajiny útočia na zákon o národnej bezpečnosti so zámerným úsilím mylne informovať medzinárodné spoločenstvo. Vyjadrenia a kroky USA v sobotu kritizovala aj správkyňa Hongkongu Carrie Lamová, píše DPA.

Čína v júni 2020 v reakcii na masové protesty v Hongkongu prijala zákon o národnej bezpečnosti. Ten na území Hongkongu kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami.

Viac o téme: ZákonUSAHongkongNárodná bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu