Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúci nález: V ukrajinskom meste objavili pozostatky približne 5 až 8-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / AP)

ODESA - Telesné pozostatky približne 5000-8000 ľudí uložené v 29 masových hroboch objavili v meste Odesa na juhu Ukrajiny. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica BBC s tým, že podľa vedcov by mohlo ísť o jedny z najväčších masových hrobov z obdobia stalinského teroru, ktoré sa našli na ukrajinskom území.

Hroby pochádzajúce zrejme z 30. rokov 20. storočia boli objavené počas prieskumných prác prebiehajúcich pred plánovaným rozšírením tamojšieho letiska.

Serhyj Hucaľuk, šéf miestnej pobočky Ukrajinského ústavu pamäti národa (UINM), povedal agentúre AFP, že išlo zrejme o obete zabité príslušníkmi sovietskej tajnej polície koncom 30. rokov 20. storočia. Dodal však, že ich pravdepodobne nebude možné identifikovať, keďže všetky takéto záznamy má len Rusko.

Jedny z najväčších masových hrobov objavených na Ukrajine

Ukrajinská agentúra Ukrinform na svojej webstránke uvádza, že sovietska tajná polícia odsúdila v rokoch 1938-41 v Odese na smrť približne 8600 ľudí. Ukrajinský ústav pamäti národa najskôr tvrdil, že nie je možné určiť, koľko ľudí bolo popravených a pochovaných v odeských hroboch. Teraz sa však už zdá, že ide o jedny z vôbec najväčších masových hrobov objavených na Ukrajine, uvádza BBC.

Olexandr Babyč, jeden z historikov, ktorý sa na objave podieľal, predpokladá, že na mieste sa zrejme nájde ešte viac ďalších tiel. Výkopové práce totiž stále neboli ukončené vo viacerých častiach tejto lokality, informoval v príspevku na Facebooku. Dodal pritom, že ďalšie hroby by sa mohli nachádzať aj neďaleko - na mieste patriacom do vojenského areálu.

Počas stalinských represií boli zabité státisíce ľudí

Ukrajinskí historici tvrdia, že počas stalinských represií v 30. rokoch 20. storočia boli zabité státisíce ľudí, pričom viaceré masové hroby s ich telami sa už predtým našli v Odese aj iných ukrajinských mestách. Veľké hromadné hroby z tohto obdobia sa na Ukrajine už predtým našli v lese pri dedine Bykivňa na predmestí Kyjeva. V nich mohlo byť podľa odhadov niektorých odborníkov uložených až viac ako 200.000 ľudí - popravených politických väzňov.

Milióny Ukrajincov zomreli v tomto období navyše aj v dôsledku hladomoru, ktorý túto krajinu sužoval v rokoch 1932-33. Hladomor na Ukrajine podľa zistení historikov umelo vyvolal vtedajší sovietsky diktátor Josif Stalin. Šlo o súčasť jeho kampane, ktorou chcel Ukrajincov donútiť, aby sa vzdali svojej pôdy a v rámci kolektivizácie vstúpili do sovietskych kolchozov. Ukrajina a viacero ďalších krajín hladomor uznali za genocídu spáchanú na ukrajinskom ľude, čo Moskva jednoznačne odmieta.

Viac o téme: HrobyPozostatkyUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu