Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Pri Bruseli pristál evakuačný let z Afganistanu so 193 ľuďmi na palube

Pri Bruseli pristál evakuačný let z Afganistanu so 193 ľuďmi na palube Zobraziť galériu (3)
Pri Bruseli pristál evakuačný let z Afganistanu so 193 ľuďmi na palube (Zdroj: SITA (AP Photo/Olivier Matthys))

BRUSEL - Charterový let so 193 osobami evakuovanými z afganského hlavného mesta Kábul na palube pristál v pondelok na belgickom vojenskom letisku Melsbroek pri Bruseli. Informovala o tom agentúra AFP.

Lietadlo spoločnosti Air Belgium priletelo z leteckej základne v pakistanskom Islamabade. Na palube boli Belgičania i Afganci pracujúci pre zahraničné misie. Základňa v Islamabade slúži na medzipristátie pre belgický vojenský letecký transport z afganskej metropoly.

Podľa AFP i ďalších médií ľudia po pristátí na belgickom vojenskom letisku vystúpili z lietadla a nastupovali do štyroch vojenských autobusov, ktoré tam na nich už čakali. Medzi utečencami boli ženy so šatkami na hlavách a niekoľko malých detí.

FOTO Pri Bruseli pristál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Olivier Matthys))

Belgická ministerka zahraničných vecí Sophie Wilmesová v nedeľu uviedla, že Belgicko z kábulského letiska transportovalo do Pakistanu už 400 ľudí. Letisko v afganskej metropole zabezpečujú americkí a ďalší spojeneckí vojaci. Pondelkový let bol prvá evakuácia na belgické územie. Prevezené osoby budú zo základne Melsbroek prevezené na vojenskú základňu Peutie, kde absolvujú zdravotné kontroly a bezpečnostný skríning.

FOTO Pri Bruseli pristál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA (AP Photo/Olivier Matthys))

Belgicko je jednou z niekoľkých členských krajín Severoatlatickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ), ktoré sa usilujú o záchranu zahraničného personálu a afganských spolupracovníkov z Afganistanu po tom, čo islamistické hnutie Taliban pred týždňom ovládlo Kábul, pripomína AFP.

Viac o téme: BruselAfganistanEvakuačný let
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu