Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Izrael letecky útočil v pásme Gazy po násilných zrážkach s desiatkami zranených

Izrael uskutočnil v sobotu večer nálety v pásme Gazy Zobraziť galériu (9)
Izrael uskutočnil v sobotu večer nálety v pásme Gazy (Zdroj: SITA- AP Photo)

GAZA - Izrael uskutočnil v sobotu večer nálety v pásme Gazy po zrážkach medzi jeho bezpečnostnými silami a protestujúcimi Palestínčanmi. Tie si na hranici pásma vyžiadali desiatky zranených vrátane izraelského policajta a palestínskeho chlapca, ktorí boli v kritickom stave. Informovala o tom agentúra AFP.

Zrážky, pri ktorých davy mladých Palestínčanov hádzali zápalné fľaše a pokúšali sa vyliezť na pohraničný múr, na čo izraelské jednotky reagovali slzotvorným plynom a streľbou, prišli presne tri mesiace po tom, ako sa Izrael a hnutie Hamas vládnuce v Gaze dohodli na prímerí po najkrvavejších bojoch za niekoľko rokov.

Ministerstvo zdravotníctva v Gaze uviedlo, že zranenia rôzneho rozsahu utrpelo 41 civilistov vrátane 13-ročného chlapca, ktorý bol v kritickom stave po zásahu do hlavy. Hamas tvrdí, že na proteste sa zúčastnili "tisíce" ľudí. Izraelská armáda uviedla, že "stovky výtržníkov" sa snažili preliezť cez hraničný múr v severnej časti pásma Gazy, hádzali "výbušné zariadenia" a podpaľovali pneumatiky, pričom niektorí sa pokúsili vytrhnúť vojakovi pušku.

Izrael letecky útočil v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA- AP Photo)

Armáda podľa svojho oznámenia "reagovala prostriedkami na rozohnanie nepokojov vrátane ostrej streľby, keď bola potrebná". Dodala, že pri ostrej streľbe vychádzajúcej z Gazy bol kriticky zranený príslušník izraelskej pohraničnej polície, ktorého previezli do nemocnice. Izraelská armáda neskôr v ďalšom vyhlásení oznámila, že jej lietadlá zasiahli štyri objekty skladovania a výroby zbraní, patriace teroristickej organizácii Hamas. K hranici pásma Gazy tiež vyslala posily.

Izrael letecky útočil v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA- AP Photo)

Viac o téme: útok IzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu