Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Protest proti režimu prezidenta Lukašenka: Krajiny uvalili na Bielorusko nové sankcie

Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Sergei Shelega/BelTA Pool Photo via AP)

LONDÝN - Spojené kráľovstvo v pondelok prijalo nové ekonomické sankcie voči Bielorusku. Sankcie okrem iného zakazujú vývoz bieloruských ropných produktov a potaše. Británia ich prijala v snahe vyvinúť tlak na režim bieloruského lídra Alexandra Lukašenka, ktorý Londýnu obratom odkázal nech sa novými sankciami "zadusí", informuje agentúra Reuters.

Sankcie zo strany Západu neboli dosiaľ príliš efektívne v tom, aby Lukašenka presvedčili na zmenu politického kurzu a skoncovanie s represiami voči svojim oponentom, približuje Reuters. Najnovšie britské sankcie zakazujú predaj prevoditeľných cenných papierov a nástrojov finančného trhu vydaných bieloruským štátom a tamojšími štátnymi bankami.

V priebehu pondelka, na ktorý pripadá prvé výročie sporných prezidentských volieb v Bielorusku, sa pritom nové sankcie chystajú oznámiť aj Spojené štáty, potvrdil Biely dom. Novými sankciami voči Minsku v priebehu uplynulého víkendu pohrozila aj EÚ.

Nové britské sankcie obsahujú aj zákaz preletov aj pristávaní bieloruských leteckých spoločností v Británii, ako aj zákaz poskytovania technickej pomoci Lukašenkovej luxusnej flotile lietadiel. "Tieto sankcie demonštrujú, že Spojené kráľovstvo neakceptuje Lukašenkovej kroky od podvodných volieb," uviedol britský minister zahraničných vecí Dominic Raab. "Lukašenkov režim naďalej ničí demokraciu a porušuje ľudské práva," uviedol ďalej minister.

Lukašenko na margo nových sankcií Británii odkázal, nech sa nimi zadusí. "Ste poslušnými psíkmi Ameriky," dodal. Bieloruská štátna spoločnosť Belaruskali je najväčším globálnym producentom potaše a má asi 20-percentný podiel na celosvetovom obchode s touto komoditou.

Bielorusko po minuloročných voľbách zachvátila vlna protestov, ktoré vyvolalo Lukašenkovo znovuzvolenie. Bieloruské úrady reagovali na protesty represiami a zatýkaním. Poprední predstavitelia opozície boli uväznení, alebo prinútení opustiť krajinu.

Najrozsiahlejší balík sankcií USA voči Minsku

Americký prezident Joe Biden podpísal v pondelok výkonné nariadenie zavádzajúce nové sankcie voči režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra Reuters. Dosiaľ najrozsiahlejší balík sankcií USA voči Minsku sa vzťahuje na fyzické a právnické osoby vrátane jednej z najväčších bieloruských štátnych spoločností Belaruskali, banky Absolut prepojenej na Lukašenkov režim či bieloruského  olympijského výboru.

Postihnuté osoby a subjekty sú podľa Washingtonu zodpovedné za potláčanie demokracie a ľudských práv, alebo za pranie špinavých peňazí. Ich zaradenie na americký sankčný zoznam podľa stanice CNN navrhla exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská na nedávnom stretnutí so šéfom Bieleho domu.

Spojené štáty nové sankcie ohlásili v deň prvého výročia sporných prezidentských volieb, ktorých oficiálnych víťazom sa stal Lukašenko, avšak USA i EÚ ich výsledky považujú za zmanipulované. "V tento deň pred rokom sa ľudia v Bielorusku usilovali o to, aby boli ich hlasy vypočuté a svoju vlastnú budúcnosť (chceli) sformovať prostredníctvom toho najzákladnejšieho prejavu demokracie - volieb," citovala z Bidenovho vyhlásenia stanica CNN. "Namiesto rešpektovania jasnej vôle bieloruského ľudu sa Lukašenkov režim dopustil volebného podvodu, po ktorom nasledovali brutálne represie na potlačenie odporu," dodal americký prezident.

Protest voči hrubému a systematickému porušovaniu ľudských práv

Kanada zaviedla v pondelok nové sankcie voči Bielorusku na protest voči "hrubému a systematickému porušovaniu ľudských práv" zo strany tamojšieho režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra Reuters. Kanadský minister zahraničných vecí Marc Garneau uviedol, že nové sankcie sú zamerané na bieloruské prevoditeľné cenné papiere a nástroje finančného trhu, financovanie dlhov či ropné a potašové produkty.

Kanada k uvaleniu nových sankcií pristúpila, rovnako ako Británia i USA, v deň prvého výročia sporných prezidentských volieb v Bielorusku, v ktorých došlo k znovuzuvoleniu Lukašenka. Po voľbách vy vypukli v Bielorusku masové protesty, ktoré vláda tvrdo potlačila.

"Obrovské bezprávie, ktorého sa bieloruská vláda dopúšťa voči svojmu ľudu, odvtedy neprestalo... tieto (sankčné) opatrenia zintenívnia tlak na bieloruské vedenie," dodal Garneau. Kanada do dnešného dňa sankcionovala celkovo 72 bieloruských predstaviteľov a 5 inštitúcií.

Viac o téme: NovéSankcieUSAKanadaBritániaBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu