Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rázne vyjadrenia Lukašenka rok po voľbách: Nikdy som nebol diktátor, Šyšov bol pre nás nikto

Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA photo via AP)

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa necíti byť diktátorom. Vyhlásil to počas pondelkovej tlačovej konferencie v Minsku, v deň prvého výročia ostatných prezidentských volieb. Informovala o tom bieloruská štátna agentúra BelTA.

"Nikdy som nič nediktoval a ani sa nechystám. Mojou úlohou je zachovať bezpečnosť a integritu našej krajiny, prvého nezávislého štátu Bieloruska v jeho dlhej histórii," vyhlásil Lukašenko. Západných politikov vyzval, aby sa pred uvalením ďalších sankcií voči jeho krajine "zamysleli", doplnila BelTA. Lukašenko hneď v úvode tlačovej konferencie obhajoval legitimitu minuloročných prezidentských volieb a obvinil opozíciu z plánovania štátneho prevratu.

"Príprava volieb aj samotné hlasovanie bolo úplne transparentné a odohralo sa v podmienkach demokratizácie politického života," vyhlásil Lukašenko. "Rozdiel bol len v tom, že niektorí sa pripravovali na spravodlivé voľby a iní vyzvali na útok, na prevrat," citovala bieloruského prezidenta agentúra AP. Bielorusko po minuloročných voľbách zachvátila vlna protestov, ktoré vyvolalo Lukašenkovo znovuzvolenie. Bieloruské úrady podľa AP reagovali na protesty "neúprosným zásahom", pri ktorom bolo zatknutých viac ako 35.000 ľudí. Poprední predstavitelia opozície boli uväznení, alebo prinútení opustiť krajinu.

Lukašenko, ktorý vládne v Bielorusku už 27 rokov, opäť označil svojich protivníkov za zahraničných agentov a obvinil USA a ich spojencov zo sprisahania s cieľom zvrhnúť jeho vládu. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že bieloruské úrady v uplynulých týždňoch zintenzívnili zásahy proti odporcom režimu. Desiatky razií boli zamerané proti nezávislým novinárom aj mimovládnym organizáciám.

Lukašenko o Šyšovovi 

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok poprel, že by sa bezpečnostné služby jeho krajiny podieľali na smrti bieloruského aktivistu Vitaľa Šyšova. Informovala o tom agentúra AFP. "Pre nás bol (Šyšov) nikto," vyhlásil Lukašenko podľa AFP. Najvyšší predstaviteľ bieloruského režimu však dodal, že tento incident "narušil vzťahy s Ukrajinou".

"Politické vzťahy medzi Bieloruskom a Ukrajinou sú na najnižšom bode... Naše vzťahy by sme nemali mariť rôznymi falošnými príbehmi," povedal Lukašenko podľa bieloruskej štátnej tlačovej agentúry BelTA. Vitaľa Šyšova našli minulý týždeň v utorok obeseného v parku neďaleko jeho bydliska v Kyjeve. Viedol mimovládnu neziskovú organizáciu Bieloruský dom na Ukrajine. Ide o subjekt, ktorý občanom Bieloruska pomáhal s hľadaním bývania, vybavovaním dokladov a zamestnaním.

Ukrajinská polícia vyšetruje, či si aktivista vzal život sám, alebo bol zavraždený tak, aby to vyzeralo ako samovražda. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že osobne dohliada na vyšetrovanie prípadu. Podľa Alexandra Lukašenka sa najvyšší predstaviteľ Kyjeva snaží zapáčiť západným krajinám. "(Zelenskyj) nadbieha Západu," vyhlásil Lukašenko podľa agentúry BelTA.

Viac o téme: BieloruskoAlexandr LukašenkoVitaľ Šyšov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu