Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ si predvolala zástupcu Bieloruska: Žiada zmenu postupu voči migrantom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS) si v stredu predvolala bieloruského vyslanca v Bruseli, aby žiadala ukončenie využívania migrantov prichádzajúcich z Bieloruska do Litvy. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na hovorkyňu EEAS.

Brusel je presvedčený, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zámerne podporuje príchody nezákonných migrantov do Litvy s cieľom pomstiť sa za sankcie EÚ voči svojmu režimu, píše AFP. Hovorkyňa EEAS Nabila Massraliová povedala, že služba si v tejto súvislosti predvolala bieloruského charge d'affaires.

"Vysokopostavený predstaviteľ EEAS vyjadril vážne znepokojenie zo strany EÚ a jej jasné stanovisko, že využívanie migrantov a utečencov ako nástrojov je vyslovene neprijateľné," povedala Massraliová. Bielorusko podľa nej musí rešpektovať svoj medzinárodný záväzok v boji proti neregulárnej migrácii, obchodovaniu s ľuďmi a pašovaniu migrantov.

Litva v utorok pohraničnej stráži nariadila, aby migrantov pokúšajúcich sa dostať na jej územie z Bieloruska nepustila cez hranice a v prípade potreby použila i silu. Veľká časť migrantov prichádza z Iraku, pripomína AFP. Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell v stredu 28. júla uviedol, že s irackým ministrom zahraničných vecí Fuádom Husajnom rokoval o tom, ako riešiť problém, ktorý predstavuje "zvýšený počet irackých občanov ilegálne prichádzajúcich z Bieloruska do Litvy".

Viac o téme: MigrantiBieloruskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu