Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyšetrovanie odhalilo sexuálne praktiky guvernéra New Yorku: Biden chce jeho hlavu

Americký prezident Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

NEW YORK - Americký prezident Joe Biden sa v utorok pripojil k popredným demokratom a vyzval vplyvného guvernéra amerického štátu New York Andrewa Cuoma na odstúpenie po tom, ako nezávislé vyšetrovanie dospelo k záveru, že sexuálne obťažoval viacero žien. Informovala o tom agentúra AFP.

Cuomo, ktorý na celom svete žal chválu za svoju včasnú reakciu na covidovú pandémiu, odmietol obvinenia z obťažovania i výzvy, aby podal demisiu. Podľa agentúry AFP sa však Cuomova pozícia zdá byť ohrozená, keďže na demisiu ho okrem Bidena vyzvala aj predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a ďalší demokratickí kongresmani, ktorí podporili návrhy, aby sa voči Cuomovi začal proces ústavnej obžaloby – impeachment.

Andrew Cuomo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Richard Drew, File)

Výzvy na odchod Cuoma z funkcie sa objavili bezprostredne po tom, ako newyorská prokurátorka Letitia Jamesová v utorok oznámila závery vyšetrovania, z ktorých vyplýva, že Cuomo sexuálne obťažoval 11 súčasných a bývalých štátnych zamestnankýň, čím porušil federálne zákony i legislatívu štátu New York.

Podľa vyjadrenia Jamesovej sa Cuomo dopustil "nevítaných a nekonsenzuálnych dotykov a mal množstvo komentárov sugestívnej sexuálnej povahy, čo vytváralo pre ženy nepriateľské pracovné prostredie". Vyšetrovaním sa tiež zistilo, že Cuomo a jeho tím podnikli odvetné opatrenia voči najmenej jednej bývalej zamestnankyni za to, že zverejnila svoje nepríjemné zážitky s obťažovaním.

Viac o téme: VyšetrovanieJoe BidenAndrew Cuomo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu