Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Obrovský požiar v Grécku: Zhorela desiatka domov, päť ľudí hospitalizovali

Lesný požiar v Grécku. Zobraziť galériu (4)
Lesný požiar v Grécku. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreas Alexopoulos)

ATÉNY - Približne desiatku domov zničil v sobotu lesný požiar, ktorý vypukol v blízkosti tretieho najväčšieho gréckeho mesta Patras. Pre problémy s dýchaním zároveň museli hospitalizovať piatich ľudí. S odvolaním sa na vyjadrenia tamojších úradov o tom v sobotu informovala agentúra AFP.

Miestny hasičský zbor uviedol, že do boja s požiarom vyčíňajúcim na polostrove Peloponéz - v oblasti  zhruba 210 kilometrov západne od hlavného mesta Atény - bolo nasadených 145 hasičov, 50 nákladných áut, a tiež osem lietadiel a vrtuľníkov.

Pre požiar evakuovali úrady ľudí z piatich dedín, a tiež z turistického rezortu Loggos na pobreží. Úrady informovali, že v oblasti zhorelo zhruba desať domov a piatich ľudí previezli do nemocníc v regióne pre problémy s dýchaním.

Lesný požiar v Grécku.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreas Alexopoulos)

V oblasti bola zatvorená jedna diaľnica. Rovnako bol uzatvorený aj most Rio-Antirio vedúci cez Korintský záliv, ktorý spája Peloponéz s pevninským Gréckom. Premávka na zmienených dopravných komunikáciach sa obnovila v sobotu večer, informovala grécka tlačová agentúra ANA.

Lesný požiar v Grécku.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreas Alexopoulos)

Podľa gréckeho úradu civilnej ochrany vypuklo za posledných 24 hodín v krajine dovedna 56 lesných požiarov, z ktorých väčšinu sa však hasičom podarilo rýchlo dostať pod kontrolu.

Lesný požiar v Grécku.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreas Alexopoulos)

Grécko trápia lesné požiare každé leto. Experti však upozorňujú na to, že globálne otepľovanie zvyšuje ich frekvenciu aj intenzitu. Grécko zároveň od piatka zažíva ďalšiu vlnu horúčav; podľa meteorológov sa tam teploty pohybujú okolo 42 až 44 stupňov Celzia. Lesný požiar v utorok zúril aj na úpätí vrchu Pendeli severovýchodne od Atén. Obete ani zranených si však nevyžiadal. V rovnakej oblasti došlo v júli 2018 k obzvlášť ničivému požiaru, ktorý si vyžiadal 102 životov a je považovaný za vôbec najhorší lesný požiar zaznamenaný na území Grécka.

Viac o téme: PožiarHasičiGréckoPatras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu